Az időszakosan bevezetett szektorális különadók semmilyen módon nem érintik a termelést folytató vállalatokat, Magyarország még mindig a legversenyképesebb beruházási környezetet biztosítja Európában

– közölte csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. 

Nissho Szijjártó Péter külügyminiszter
Fotó: KKM / Facebook

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Nissho Hungary Precíziós Kft. újhartyáni gyáravató ünnepségén kiemelte: az ukrajnai háború miatt előálló újabb világgazdasági nehézségek komoly kockázatot jelentenek a fizikai, gazdasági és energetikai biztonság szempontjából is. 

A kormány vállalása egyértelmű: megvédjük a családok számára eddig megtartott rezsicsökkentés eredményeit, a nyugdíjakat és a teljes foglalkoztatást – fogalmazott. Hozzátette: ennek jegyében születtek meg előző nap a kormány friss döntései a rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozásáról. 

Továbbra is Magyarország biztosítja a legversenyképesebb beruházási környezetet, a legalacsonyabb adókat Európában – hangsúlyozta. 

Egyre nehezebb és költségesebb megvédeni a családokat, ráadásul a honvédséget is meg kell erősítenünk. Ezért a kormány egy rezsivédelmi és egy honvédelmi alapot hoz létre

 – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán. A kormány kötelezi 

a bankokat, biztosítókat, a nagy kereskedelmi láncokat, az energiaipari és kereskedő cégeket, a telekommunikációs vállalatokat és a légitársaságokat, hogy extraprofitjuk nagy részét ebbe a két alapba fizessék be.