A kanadai hírszerzés szakértőinek jelentése szerint az országnak új fenyegetésekkel kell szembenéznie, amelyek déli szomszédjuk, az Egyesült Államok irányából érkezhetnek – írja a Quartz.

A dokumentum szerzői – a Kanadai Biztonsági Hírszerző Szolgálat két volt igazgatója, a kanadai miniszterelnök korábbi nemzetbiztonsági tanácsadói, továbbá akadémikusok, valamint más volt diplomaták és miniszterek – a közéleti polarizáció hatásai miatt aggódnak. „A liberális demokráciát egyre inkább támadják azok tekintélyelvű kormányok, amelyek a jogállamiság, a nyílt a multilateralizmus és az emberi jogok gyengítésére törekszenek” – írják. Úgy vélik, ezek a tendenciák az Egyesült Államokban is tapasztalhatók, ami Kanada számára különösen aggasztó. 

Fotó: Adrian Wyld / AP / MTI

 

Az Egyesült Államok a legszorosabb szövetségesünk, és az is marad, de egyben fenyegetés és instabilitás forrásává is válhat

– áll a jelentésben.

A munkacsoport értékelésének nagy része arra összpontosít, hogy mennyire van felkészülve Kanada a világ minden tájáról érkező új és folyamatosan változó biztonsági kockázatokra – függetlenül attól, hogy azok a szokásos forrásokból, például Kínából és Oroszországból származnak-e, vagy szélsőséges ideológiákhoz, új technológiákhoz, illetve a világjárványok és az éghajlatváltozás hatásaihoz kapcsolódnak-e. 

Azonban a belpolitikai kockázatokkal, a demokráciát fenyegető veszélyekkel foglalkozó rész kifejezetten az USA befolyását vizsgálja. Példaként hozzák az év eleji kamionos tüntetéseket és a hozzájuk kapcsolódó határzárat. Mint fogalmaznak, a megmozdulások „nyugtalanító ízelítőt adtak abból, hogy egy kis csoport elszánt tüntető milyen kárt tud okozni az embereknek és a gazdaságnak”.

A tüntetéseken – amelyek a járványügyi korlátozások miatt robbantak ki, de általános kormányellenes demonstrációvá váltak – egyes résztvevők állítólag az amerikai Capitoliumnál látotthoz hasonló támadásra szólítottak fel. A tüntetésekhez gyűjtött nemzetközi finanszírozás körülbelül fele az Egyesült Államokból érkezett, és az amerikaiak a Politico szerint a határt átlépve csatlakoztak a tiltakozásokhoz, és segítettek megzavarni az ottawai segélyhívó vonalakat. 

Hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a kanadai és az amerikai szélsőjobboldali mozgalmak között kapcsolatok vannak

– áll a jelentésben.

A dokumentum szerint mindez lehet, hogy nem nevezhető a hagyományos értelemben vett külföldi beavatkozásnak (mert nem egy külföldi kormány akciója volt), de az vitathatatlan, hogy nagyobb fenyegetést jelentett a kanadai demokráciára nézve, mint bármely más állam hasonló tevékenysége.