Közélet

Nem kellett hozzá sok, hogy a kínai és tajvani hadihajók öszecsapjanak

A kínai és tajvani hadihajók nyílt tengeri macska-egér játékot játszottak egymással, órákkal a négynapos, példátlan kínai hadgyakorlat tervezett vége előtt, amelyet az Egyesült Államok házelnökének tajvani látogatása indított el – írja a TRT World.

Mintegy 10 kínai és tajvani hadihajó hajózott a Tajvani-szorosban vasárnap délelőtt. Néhány kínai hajó átlépte azt a középvonalat, amelyet Egyesült Államok húzott meg a hidegháború alatt, és amely az elmúlt évtizedekben de facto határként szolgált Kína és Tajvan között.

Miközben a kínai erők Tajvan felségvizének határában hajóztak, a tajvani fél továbbra is a megfigyelés mellett maradt, és ahol lehetséges volt, ott elzárta a kínai hajók előtt az utat. 

Tajvan szerint egyértelmű, hogy Kína a sziget megtámadására készül

A tajvani védelmi minisztérium közölte, hogy Kína támadást szimulál egy kiemelkedően fontos tajvani célpont ellen, miközben a kínai hadsereg több hajója és repülője haladt át a Tajvani-szoros középvonalán.

 

Fotó: Sam Yeh/AFP

Tajvan közölte, hogy a part menti hajóelhárító rakétái és a Patriot föld-levegő rakétái készenlétben állnak. Szu Cseng-csang tajvani miniszterelnök szerint Kína arrogáns katonai akciókat alkalmazott a regionális béke és stabilitás megzavarására.

Szu vasárnap Tajpejben újságíróknak nyilatkozva felszólította Pekinget, hogy ne feszegesse a határokat, továbbá elítélte azokat a külföldi ellenségeket, amelyek szerinte kibertámadásokkal és dezinformációs kampányokkal próbálják lejáratni a tajvani nép morálját.

CHINA-PLA-THE EASTERN THEATER COMMAND-JOINT EXERCISES (CN)
Fotó: Lin Jian/AFP

Csütörtökön kezdődtek a kínai hadgyakorlatok, amelyek a sziget körül hat helyszínre összpontosulnak, és a tervek szerint vasárnap délig tartanak.

A kínai hadsereg szombaton közölte, hogy Tajvan északi, délnyugati és keleti részén közös tengeri és légi gyakorlatokat hajt végre, a szárazföldi és tengeri támadási képességek tesztelésére összpontosítva.

Nancy Pelosi múlt heti látogatása Tajvanon feldühítette Kínát, amely válaszul először ballisztikus rakétákat lőtt ki a sziget fővárosa felett, és megszakította az Egyesült Államokkal fenntartott kommunikációs kapcsolatokat. Az USA eszkalációnak nevezte a gyakorlatokat.

Kína lesújt Pelosira, szankciókat vetnek ki a házelnökre és családjára

Nancy Pelosi volt a legmagasabb rangú amerikai politikus, aki az elmúlt 25 évben Tajvanon járt, és egyben a legmagasabb rangú politikus, akit kínai szankciók érintenek.

Kína a Pelosi látogatására adott válaszaként leállította a különféle csatornákon keresztüli kommunikációt az Egyesült Államokkal, többek között a katonai színházi parancsnokságok között és az éghajlatváltozással kapcsolatban. 

 

Tajvan Kína
Kapcsolódó cikkek