Közélet

„Szexista, bunkó, megalázó”: irtózatos botrányt okozott egy új ukrán sláger, ami szerint a katonanők a lövészárokban sminkelik magukat – videóval

Óriási felháborodást okozott az ukrán Hanumike nevű rapduó legújabb slágere hazájukban. Sokak szerint megalázza azokat a katonákat, akik az életüket adják a hazájukért a fronton. Az egyik alkotó a botrány miatt be is jelentette visszavonulását.

Valószínűleg nem a legmegfelelőbb módon mérte fel előzetesen legújabb slágerének várható fogadtatását a Hanumike nevű ukrán rapduó. A zenészek ugyanis az ukrán hadseregben szolgáló hölgyek előtt akartak tisztelegni, de az egész a visszájára sült el. Sokak szerint a szövegük és a dalhoz forgatott klip is szexista és megalázó, illetve semmibe veszi azt, hogy a „csinos tárgynak” tartott nők közül sokan az életüket adják a fronton a hazájukért.

Ukrainian servicemen on the frontline in Bakhmut
Fotó: Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency via Getty Images

„Nem hittem, hogy van még lejjebb a pöcegödörben.” „Katonanők halnak meg a fronton, vagy veszítik el végtagjaikat, de titeket az érdekel, hogyan néznek ki szoknyában?”. „A hadseregben nincs elég páncélos, de közben meg a kliphez lekötöttetek vagy féltucatnyit” – ilyen és ehhez hasonló hozzászólások lepték el a klip alatti kommentfolyamot, a többség tehát irtózatosan felháborodott. 

Több katonanő is hozzászólt a dalhoz, és jelezték, hányingerük lett a szöveget meghallgatva. 

Főleg a klip verte ki sokaknál a biztosítékot, amelyben egyenruhás katonahölgyek lejtenek erotikus táncot, és az egyik jelenetben egy rakéta indítása után a lövészárokba visszaugró katona rögtön rúzsozni kezdi magát. 

Az unian.net ukrán portál szerint a botrány csütörtök estére akkorára nőtt, hogy az egyik alkotó, Ruszlan Hanumak az Instagram-oldalán jelentette be, hogy a felháborodás miatt befejezi zenei karrierjét, mert senkit sem akart megbántani. 

 

katonaság orosz-ukrán háború rap
Kapcsolódó cikkek