Ukrajnai repülőtereken található célpontokra mért csapást az orosz haderő az éjjel, nagy hatótávolságú, légi indítású, precíziós fegyverekkel – jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelenést ismertetve.

Fotó: AFP

A tábornok szerint a támadás vezetésipontokat, radarállásokat, légitechnikát, valamint fegyver- és lőszerraktárakat semmisített meg. Az állította, hogy csapás elérte célját és az összes kijelölt létesítményt megsemmisítette.

Konasenkov az ukrán fegyveres erőknek a fronton az elmúlt nap folyamán elszenvedett veszteségét több mint 320 főben nevezte meg. Mint mondta, közülük mintegy 145-en Donyeck körzetében, 140-en pedig a donyecki régió déli részén vívott harcokban estek el. A további elpusztított ukrán katonai célpontok között nevezett meg egy vezetési és megfigyelőpontot, egy fegyvert és haditechnikát tároló hangárt, egy rakéta- és tüzérségi, valamint három lőszerraktárt.

Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről, köztük Donyeckből jelentettek a helyi hatóságok hétfőn ukrán tüzérségi támadást. A donyecki régióban lévő Horlivkában egy civil életét vesztette, a Zaporizzsja megyei Mihajlivkában további kettő megsérült.

Vjacseszlav Gladkov, az Ukrajnával határos oroszoroszági Belgorod megye kormányzója a Telegramon azt írta, hogy négy civil megsebesült, két, Sebekino városban található ipari létesítményt ért ukrán találatok következtében. A Sebekinói járást az elmúlt nap folyamán több mint száz találat érte. Gladkov a Rosszija 24 hírtelevíziónak azt is elmondta, hogy a háború kezdete óta öt alkalommal hatoltak be diverzánscsoportok az általa igazgatott régióba.