Közélet

Ezért sem tűnt még el a koronavírus

A legfrissebb olasz kutatás szerint az omikron megjelentése minden korábbi elméletet felborított a koronavírusról.

Egyre nő az újrafertőzöttek aránya a covidosok között, az elmúlt időszakban azonosított fertőzöttek már több mint 6 százaléka korábban már elkapta egyszer az új típusú koronavírus egy korábbi variánsát – közölte az olasz közegészségügyi intézet (ISS) fertőző betegségekkel foglalkozó tanszékének vezetője.  Teresa Palamara elmondta azt is, hogy az újrafertőzések aránya azután kezdett emelkedni, hogy tavaly év végén megjelent a koronavírus omikron variánsa – előbb Dél-Afrikában, majd rövid idő leforgása után az egész világon. Az omikron megjelenése óta az újrafertőződés kockázata a korábbi tizennyolcszorosára emelkedett.

A szakember hangsúlyozta: szerencse, hogy azok körében, akik nem először kapják el a koronavírust, a betegség lefolyása csak ritka esetben súlyos. 

ITALIE PIEMONT - TURIN - EVERYDAY LIFE - VIE QUOTIDIENNE
Olaszországban jelenleg is kötelező az FFP2-es maszkok viselése a közösségi belterekben, a tömegközlekedési eszközökön, az egészségügyi intézmények egész területén, illetve kültéren is mindenütt, ahol az a nagy tömeg miatt indokolt. Az országba külföldiek csak a koronavírus elleni oltásukat igazoló dokumentum birtokában léphetnek be.
Fotó: Thibaut Durand / Hans Lucas via AFP

 

Hasonlót figyeltek meg a kutatók az Egyesült Államokban is, ahol most azt vizsgálják, hogy érdemes-e meghosszabbítani a Pfizer által fejlesztett koronavírus elleni gyógyszer, a Paxlovid kúrájának időtartamát a fertőzötteknél annak érdekében, hogy nagyobb arányban kerülhessék el az újrafertőződést. A gyógyszergyártó ajánlása alapján a covid-betegek öt napig szedik az antivírus tablettákat, de közülük sokan arra panaszkodtak, hogy a tüneteik újra előjöttek napokkal azután, hogy befejezték a gyógyszer adagolását, annak ellenére, hogy állapotuk korábban határozottan javult.

A Pfizer még a koronavírus delta variánsának terjedése idején tesztelte a Paxlovid-tablettákat, így kérdéses, hogy az omikron megjelenésével a kutatási adatok mennyire váltak elavulttá . A Pfizer mindenesetre azt javasolja azoknak a betegeknek, akik a covid-tünetek kiújulását tapasztalják magukon a gyógyszer-kezelés vége után néhány nappal, hogy kezdjenek egy el újabb, öt napos kúrát, de az Egyesült Államok gyógyszerfelügyelete, az FDA szerint ezt az eljárást jelenleg semmilyen kutatási adat nem indokolja – írta a Reuters.

Olaszországban pénteken 26 561 koronavírus-megbetegedést regisztráltak, 89 ember halt bele a vírusfertőzés szövődményeibe; 307 covid-fertőzöttet kezeltek az olaszországi kórházak intenzív osztályain. A napi fertőzöttségi adatok az elmúlt napokban csökkenést mutattak. 

A britek is a belgák egyszerre lazítanak a korlátozásokon, az utazási feltételek is egyszerűbbek lesznek

Az omikron hullám lecsendesedett, a britek csökkentették a járványkészültséget, a belgák pedig végre levehetik a maszkot a tömegközlekedésen.

 

 

omikron koronavírus járvány covid
Kapcsolódó cikkek