Közélet

Új amerikai rakétákat kaphatnak az ukránok, Moszkváig is el lehet lőni velük

uj-amerikai-raketak-erkezhetnek-az-ukranoknak-moszkvaig-is-el-lehet-loni-veluk

Az orosz–ukrán háború során Ukrajna mindenkit meglepő módon volt képes szembeszállni az orosz haderővel, és számos területen nyújtott a vártnál erősebb teljesítményt. A nagy hatótávolságú fegyverek területén azonban kétség sem férhet az orosz hadsereg fölényéhez, mivel az eddigi fegyverszállítmányok elsősorban olyan kézifegyvereket tartalmaztak, mint a Javelin tankelhárító vagy a Stinger rövid hatótávolságú légvédelmi rakéta. 

Mindez azonban változni látszik, miután Dánia Harpoon típusú hajók elleni rakétákat küldött az országnak, és könnyen lehet, hogy az Egyesült Államokból pedig nagy hatótávolságú rakéta-sorozatvetők érkeznek – írja a CNN.

Az orosz tüzérséggel szembeni eredményes küzdelem érdekében az Egyesült Államok már elkezdett nehézfegyvereket küldeni az ukrán hadsereg részére, ám az M777-es tarackok 25 kilométeres hatótávolsága jóval kisebb, mint a legújabb csomagba valószínűleg bekerülő, akár közel 500 kilométeres távon is hatékony rakétáké.

This handout photo taken on July 5, 2017 and provided by US Forces Korea (USFK) in Seoul shows US M270 Multiple Launch Rocket System (R) firing an MGM-140 Army Tactical Missile into the East Sea from an undisclosed location on South Korea's east coast during a South Korea-US joint missile drill aimed to counter North Koreaís ICBM test. - South Korea and the United States fire a barrage of missiles in a warning to the North, after Pyongyang tested an intercontinental missile for the first time and its leader Kim Jong-Un called it a 'gift' to 'American bastards'. (Photo by Handout / various sources / AFP)
Ezen a képen a dél-koreai hadsereg birtokában lévő rakétavetőket láthatjuk gyakorlat közben
Fotó: AFP

Ugyanakkor az erősebb és drágább fegyverekből magának az Egyesült Államoknak sincsenek korlátlan készletei, így azok továbbadása előtt fel kell mérni azt is, hogy mennyiben pótolhatók ezek az eszközök, valamint azt is, hogy nem csökken-e túlságosan az amerikai haderő védelmi képessége akkor, ha ezeket megkapják az ukránok.

A múlt héten ezért a Pentagon vezetői az M270-es rendszer gyártójának, a Lockheed Martinnak a vezérigazgatójával tárgyaltak. A hadiipari cég – mely Javelinokat is gyárt, Stingert és M777-et azonban nem – az eddigiekben mindenképp a háború egyik nagy nyertesének számít, hiszen 

míg az év eleje óta az S&P 500 több mint 15 százalékot veszített értékéből, addig a Lockheed részvényei több mint 25 százalékot erősödtek ugyanebben az időszakban.

A nagy hatótávolságú rakétavetők akár alapvető változásokat is hozhatnak a háborúban, sőt, tekintve, hogy az orosz tüzérség hagyományos eszközei mintegy 50 kilométerig tudnak lőni, ezen eszközök abban is segítséget nyújthatnak, hogy ne legyen lehetőségük az oroszoknak a városok bombázására.

 

M270 sorozatvető rakéta fegyverszállítás Lockheed Martin orosz-ukrán háború tüzérség
Kapcsolódó cikkek