Tüntetnek, őrjöngenek, tombolnak az abortuszpártiak + videók

Az abortuszjog korlátozása heves reakciókat váltott ki számos amerikai nagyvárosban.

Magyar Nemzet
2022. 06. 25. 13:37
null
Washington, 2022. június 21. Rendõrök vesznek õrizetbe egy aktivistát, aki a legfelsõbb bíróság épülete elõtti kerítéshez bilincselte magát az abortuszhoz fûzõdõ jog támogatóinak tüntetésén Washingtonban 2022. június 21-én. A bíróság jelenleg az abortuszhoz való alanyi jogot biztosító, a Roe kontra Wade néven ismert peres eljárást lezáró 1973-as legfelsõbb bírósági ítélet felülvizsgálatát végzi. Az alkotmánybíróságként is mûködõ legfelsõbb bíróság 1973-ban azt mondta ki, hogy az amerikai alkotmány garantálja a nõk jogát az abortuszt illetõ szabad választáshoz a kormányzat túlzott beavatkozása nélkül. MTI/EPA/Shawn Thew Fotó: Shawn Thew
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Békés tüntetéseket és erőszakos cselekményeket is kiváltott az amerikai legfelsőbb bíróság pénteki döntése, amellyel érvénytelenítette a Roe kontra Wade döntést, ezzel lehetővé tette a tagállamok számára, hogy maguk döntsenek arról, betiltják-e az abortuszt.

Arizonában például könnygázt volt kénytelen bevetni a rendőrség, miután tüntetők egy csoportja megpróbált behatolni a helyi törvényhozás épületébe.

A feldühödött tüntetők Los Angelesben autóutakat zártak le, s botokkal támadtak azokra a gépjárművekre, amelyek nem voltak hajlandók megállni.

A rendőrség több erőszakos tüntetőt őrizetbe vett a nyugati nagyvárosban.

A New York-i rendőrség mintegy húsz embert vett őrizetbe az erőszakossá fajult tiltakozásokat követően.

Mások úgy érezték, hogy a konzervatív Fox News hírcsatornán kell levezetni a feszültségüket. A csatorna New York-i épülete előtt többtucatnyi tüntető illette trágár szavakkal a médiumot.


Borítókép: Rendőrök vesznek őrizetbe egy aktivistát, aki a legfelsőbb bíróság épülete előtti kerítéshez bilincselte magát az abortuszhoz fűződő jog támogatóinak tüntetésén Washingtonban 2022. június 21-én (Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.