Szeizmikus adatok is bizonyítják, mi történhetett az átszakadt gátnál

Az ukrán titkosszolgálat információi is megerősítik a mérések eredményét.

Magyar Nemzet
2023. 06. 09. 16:07
null
Herszon, 2023. június 7. Gátrobbantás okozta árvíz Herszonban 2023. június 7-én, egy nappal azután, hogy robbanás történt a dél-ukrajnai Herszoni területen lévõ, jelenleg orosz ellenõrzés alatt álló Nova Kahovka-i víztározójának gátján. Az ukránok és az oroszok egymást vádolják a robbantás elkövetésével. MTI/AP/Libkos Fotó: Libkos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napvilágot láttak a Norsar norvég szeizmológiai szolgálat mérései, amelyek jelentős szeizmikus mozgásokat mutatnak a Nova Kahovka-i gát kedd hajnali átszakadása idején a víztározó környékén. 

Az adatokból arra lehet következtetni, hogy robbanás okozta a gát pusztulását.

A Romániában kihelyezett berendezésük június 6-án, magyar/norvég idő szerint éjjel 1.54-kor (ukrán idő szerint 2.54-kor) a kahovkai gát koordinátáiban 1-2 közötti magnitudójú szeizmológiai aktivitást észlelt – írja Bendarzsevszkij Anton, a posztszovjet térség szakértője, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója hivatalos közösségi oldalán megosztott bejegyzésében. A szakértő idézi a Norsar jelentését az esetről: 

„a kapott adatok azt mutatják, hogy robbanás történt”.

A kahovkai gátat és vízerőművet teljes egészében az orosz hadsereg kontrollálta a háború első napjaitól kezdve – idézi fel egy másik bejegyzésében a szakértő. Azt írja, a gát kiemelt biztonságú objektum volt, nagy erőkkel védték – fontos volt, hogy megakadályozzák például az ukrán katonai átkelést a Dnyeper bal partjára. A szakértő kiemeli, hogy tavaly ősszel a gátat az oroszok a beszámolók szerint alá is aknásították, hogy megakadályozzák az ukrán ellentámadásnál a potenciális átkelést.

Elméletben még mindig van némi esély arra, hogy a korábbi sérülések és a megnövekedett vízmennyiség nyomása miatt baleset történt volna, a szakértő szerint azonban erre nem sok esély van. Ennek kapcsán úgy értékelt, hogy 

az időzítés elég kézenfekvő, tavaly ősszel már volt orosz fenyegetés a gát robbantására, sőt egy részét az oroszok fel is robbantották. 

Jelentős szempontként még hangsúlyozza, hogy az is kérdés, miért zárták el az oroszok a zsilipek egy részét másfél hónappal a gát beszakadása előtt, hogy rekordszintre hozzák a gát mögötti vízmennyiséget.

Tom Cooper katonai szakértő szintén erre a következtetésre jutott a gátról készült fotók és a gát szerkezetének elemzését követően. Eltűnt az egész turbinaház, az építmény pedig alapjaiba omlott, ez úgy történhetett, hogy

„többmázsányi robbanóanyagot használtak fel ahhoz, hogy felrobbantsák a turbinákat is tartalmazó alapot”.

Lehallgatott beszélgetések

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) lehallgatta orosz katonák telefonbeszélgetését, amelyben az egyik elmondja a másiknak, hogy a Herszon megyei kahovkai vízerőművet nem ukránok, hanem egy orosz szabotázscsoport robbantotta fel – közölte az SZBU pénteken.

A biztonsági szolgálat közzétette honlapján az általa orosz katonáknak nevezett két férfi lehallgatott beszélgetését. 

„Az oroszok a gát felrobbantásával akarták megzsarolni Ukrajnát, és ember okozta katasztrófát okoztak államunk déli részén” – jegyezte meg az SZBU sajtószolgálata.

„Nem ők (ukránok) robbantották fel. A mi szabotázscsoportunk volt. Ezzel a gáttal akarták megijeszteni őket. Nem a tervek szerint ment, nagyobb robbanás lett, mint amilyet terveztek” 

– mondja a felvételen az állítólagos orosz katona. A folytatásban leírja a katasztrófa következményeit, amelyeket szavai szerint Oroszországban próbálnak eltitkolni, vagyis a vízszint emelkedését, az áradások és a pusztítás nagyságrendjét. Elmondja egyebek mellett, hogy egy közeli parkban „állatok ezrei pusztultak el”.

Az ukrán katonai hírszerzés pénteki közleményében azt írta: olyan információk jutottak a birtokába, amelyek arról tanúskodnak, hogy Oroszország új szakaszt indított az ukrán katonai parancsnokság és kormánytisztviselők lejáratására irányuló kampányában. 

„Ennek keretében egy sor provokatív anyag készült, amelyek szerzői Ukrajnára hárítják a felelősséget a kahovkai vízerőmű felrobbantásáért és a politikai válság előfeltételeit igyekeznek megteremteni” – fejtette ki a hírszerzés. 

Rámutatott, hogy a kiadványok előkészített fő címei közvetlen vádakat tartalmaznak a katonai-politikai vezetés, különösen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ellen. A hírszerzés kiemelt pár példát ezen címek közül: „Kétségbeesésében, hogy sikereket érjen el egy esetleges offenzívában, Zelenszkij átváltott a felperzselt föld taktikájára, ami azonban saját népe ellen irányult”, illetve „A gátrobbanás elmossa Zelenszkijt”.

A hírszerzés értesülései szerint emellett állítólagos ukrán és külföldi olvasók nevében hamis internetes fiókokból kommentárokat helyeznek el minden cikk alatt, ezáltal egy „élő” vita benyomását keltve, hogy valódi hálózati felhasználókat is bevonjanak a beszélgetésbe. Kijevben úgy tudják, hogy a projekt rendelkezésre álló költségvetése körülbelül 6 millió dollár, az összeg további növelésének lehetőségével.

Az ukrán energetikai minisztérium sajtószolgálata arról számolt be, hogy a péntekre virradóan végrehajtott orosz rakéta- és dróntámadás megrongált két gázkitermelő létesítményt a nyugat-ukrajnai Zsitomir megyében, egy gázszállítást irányító állomást a délkeleti Zaporizzsja megyében és országszerte több elektromos vezetéket.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője arról tájékoztatott, hogy az orosz erők csapást mértek a zaporizzsjai régióban lévő Huljajpole város kórházára, a támadás miatt két egészségügyi dolgozó életét vesztette, két további civil pedig megsérült.

Oleh Szinyehubov, a keleti országrészben lévő Harkiv megye kormányzója a Telegramon közölte, hogy előzetes információk szerint az orosz erők Sz–300-as légvédelmi rakétákkal lőtték a megyeszékhely, Harkiv város peremvidékét. Hozzátette, hogy személyi sérülésekről egyelőre nem érkezett jelentés.

Egy korábban napvilágot látott felvételen orosz katonák dicsekedtek azzal, hogy robbanóanyagot helyeztek el a gát belsejében.

Amint arról a Magyar Nemzet korábban beszámolt, az ukránok egyszer már nyilvánosságra hozták, hogy az orosz fegyveres erők 205. gépesített lövészdandárja robbantotta fel a kahovkai vízerőművet – jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója kedden egy tévéműsorban. – Hírszerzésünk már szolgáltat adatokat arról, hogy ki tette ezt az orosz katonai alakulatokból: a 205. gépesített lövészdandár – mondta a tisztségviselő. Podoljak emlékeztetett arra, hogy a genfi egyezmények szerint egy vízerőmű felrobbantása kétségtelenül tömegpusztító fegyverek válogatás nélküli használatának minősül. Az oroszok viszont állítják, ukrán szabotázsakció történt.

Borítókép: gátrobbantás okozta árvíz Herszonban 2023. június 7-én, egy nappal azután, hogy robbanás történt a dél-ukrajnai Herszoni területen lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka-i víztározójának gátján (Fotó: MTI/AP/Libkos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.