Magyar gazdaság

A Richter bevétele 10 százalékát fordítja kutatás-fejlesztésre, meg is van az eredménye

„Óriási és a magyar, sőt a régiós gyógyszeripar történetében is egyedülálló eredmény a hazai kutatás-fejlesztési csapat részéről, hogy Amerikában igazi »blockbuster« termékkel büszkélkedhetünk” – hívta fel a figyelmet a Világgazdaságnak Pércsi Szilárd, a Richter Gedeon innovációs és pályázati irodavezetője. A szakértő a Figyelő és a Világgazdaság konferenciáján elmondta lapunknak, hogy tavaly mintegy 194 milliárd forintnyi jogdíjbevételt kapott a Richter a cariprazine-hatóanyagú originális antipszichotikuma amerikai forgalma után.

Hogyan teljesített tavaly a cég blockbuster terméke, és mire számítanak az idén?

A cariprazine-hatóanyagot tartalmazó készítmény értékesítési prognózisa növekvő pályát mutat az Egyesült Államokban számos neuropszichiátriai indikációban. A tavalyi évben csak az amerikai eladások után a Richter 194 milliárd forintnyi jogdíjrészesedést kapott, a termék pedig mintegy 64 országban érhető már el.

Pércsi Szilárd

Richter
Pércsi Szilárd: „A kutatás-fejlesztési portfóliónk biztosítja azt, hogy sorozatosan jöjjenek az új termékek, újfajta termékekkel meg tudjunk jelenni különböző piacokon” / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Mennyit fordítottak kutatás-fejlesztésre?

Évente bevételünk mintegy 10 százalékát fordítjuk kutatás-fejlesztésre (k+f). Ebben a szektorban a foglalkoztatottak száma is jelentős, mintegy 1200 kollégánk dolgozik ezen a területen, nemcsak Magyarországon, hanem a régióban. A kutatás-fejlesztési portfóliónk biztosítja azt, hogy sorozatosan jöjjenek az új termékek, újfajta termékekkel meg tudjunk jelenni különböző piacokon.

Ezek a fejlesztések emberéletekben mérhetők?

Az egészségiparon belül jellemzően és kimutathatóan megjelennek a gazdasági mellett a társadalmi értékek, hasznok, amik itt a mi életünkben is visszaköszönnek.

Egy 2022-es EU-s innovációs listán a k+f-ráfordítások arányában a Richter a 171. helyet foglalja el az EU-ban a cégek között. Hogyan értékelhető ez a helyezés?

A globális gyógyszeripari környezetben „midpharmának” számít a Richter, tehát egy jó erős, közepes gyógyszeripari vállalat, olyan specialitásokkal, ami az originális kutatásban nyilvánul meg. A k+f-en belül – beleértve originális, biotechnológiai, nőgyógyászati és generikus témákat – folyamatos a munka, és rendszeresen indulnak új projektek. Ezek különböző stádiumokban vannak, a preklinikai fázistól kezdve a klinikai vizsgálatokon át a törzskönyvezésig. Számos új molekula van a látótérben, és ez egy óriási eredmény a hazai kutatás-fejlesztési csapatnál. Ezek közül is külön említést érdemel az amerikai partnerünkkel, az Abbvie-vel közös fejlesztési munka, amely a cariprazine kifejlesztése során felhalmozott tudásra és tapasztalatra épít, és amely, ha sikeresnek bizonyul majd, a neuropszichiátria területén egy új, akár a cariprazine-hoz hasonló sikerű originális készítmény kifejlesztéséhez vezethet.

Új területen vizsgálják a Richter sztárgyógyszerét, októberben zárul a vizsgálatok harmadik fázisa

Azt vizsgálja a Richter amerikai partnere, hogy az antipszichotikum alkalmas-e az úgynevezett autizmus spektrumzavar (ASD) kezelésére.

 

Richter Gedeon világgazdaság figyelő konferencia Richter
Kapcsolódó cikkek