Erdogan nem kíván többet találkozni a görög kormányfővel

A török elnök felháborodott azon, hogy Kiriákosz Micotákisz harci repülőgépek eladását próbálta megakadályozni Washingtonban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 05. 24. 9:07
ERDOGAN, Recep Tayyip
Brüsszel, 2022. március 24. Recep Tayyip Erdogan török elnök nyilatkozik a sajtó képviselõinek a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítõ csoport, a G7 vezetõinek a csúcstalálkozója után Brüsszelben 2022. március 24-én. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn felháborodással reagált arra, hogy a görög kormányfő amerikai harci repülőgépek eladását próbálta megakadályozni washingtoni látogatásán.

– Megbeszéltük vele, hogy nem vonunk be harmadik országokat a vitáinkba. Ennek ellenére a múlt héten az Egyesült államokban tett látogatása során a kongresszusban felszólalt és figyelmeztette őket, hogy ne adjanak el nekünk F–16-os vadászbombázókat – mondta a török elnök.

Nem létezik számomra többé. Nem kívánok vele többé találkozni. Tisztességes politikusokkal fogjuk folytatni utunkat

– hangoztatta Erdogan.

Kiriákosz Micotákisz a múlt héten Washingtonban óva intette az amerikai vezetést a Földközi-tenger keleti medencéje mentén fekvő országokba történő fegyvereladásoktól tekintettel az egyre ingatagabb állapotokra.

Törökország azonban már régóta újabb harci repülőgépek beszerzésére törekszik az Egyesült Államokból.

Erdogan ezzel összefüggésben megjegyezte, hogy szerinte Washington nem Micotákisz kijelentései alapján fog döntést hozni az ügyben. Ugyanakkor közölte, hogy Ankara nem vesz többé részt a stratégiai megbeszéléseken Athénnal. Hírügynökségek felidézték, hogy Athén és Ankara március közepén döntöttek feszült viszonyuk javításáról.

Törökország és Görögország régóta vitatkozik egyebek között a migrációról, a kölcsönös légtérsértésekről, a tengeri határokról, de az utóbbi években a Földközi-tenger keleti medencéjében felfedezett hatalmas földgázmezők még inkább kiélezték a feszültséget.

Erdogan hétfőn arról is szót ejtett, hogy hamarosan újabb katonai műveletet indítanak Törökország déli határa mentén, harminc kilométer mélységű biztonsági övezeteket kialakítva a terrorista veszély elhárítására. A török elnök nem nevezte meg, pontosan mely térségeket fogja érinteni a művelet. Törökország déli szomszédjai Szíria és Irak, mindkét ország területén hajtott már végre katonai akciókat a terrorista szervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) és kurd milíciák ellen. A török elnök szerint a művelet azon nyomban megindul, ahogy a hadsereg, a hírszerzés és a biztonsági erők felkészültek.

Borítókép: Recep Tayyip Erdogan török elnök 2022. március 24-én (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.