Durva tervek szivárogtak ki: jöhet a második támadás Kijev ellen

2022. május 27. 21:41

Kreml-közeli források szerint Putyinnak van egy „minimális, illetve „maximális elképzelése arról, hogy mi jelentené az ukrajnai különleges katonai művelet sikerét”.

2022. május 27. 21:41
null

A lettországi székhelyű, független orosz portál, a Meduza szerint a Kreml állítólag egy második támadást fontolgat az ukrán főváros ellen, annak ellenére, hogy az első kudarccal végződött, és az orosz csapatok visszavonultak a térségből.

A Meduza forrásai szerint az, hogy Oroszország hamarosan képes lesz a Donbasz teljes elfoglalására, és azok a várakozások, miszerint megnyerhetik a kimerítés háborúját Ukrajnával és nyugati partnereivel szemben, felélesztették azt a reményt a Kremlben, hogy egy teljeskörű győzelem lehetséges még az év vége előtt – írta pénteken a Portfolio.

A Meduza két, a Kremlhez közel álló forrásra, és egy, a Putyin-kormányzaton belüli forrásra hivatkozott.

A források szerint

A minimális siker a donbaszi régió teljes elfoglalása, amit az orosz csapatok már majdnem teljesítettek. A legújabb becslések szerint Luhanszk megye kevesebb mint 5 százaléka van ukrán kézen, Donyeck megyének pedig kevesebb mint a fele.

A maximális siker pedig az ukrán főváros, Kijev bevétele lenne – részletezték.

Kijev elfoglalása láthatóan az orosz erők legfontosabb célja volt az invázió elején, ez azonban kudarcot vallott. Végül több hetes küzdelem után az orosz csapatok elhagyták a főváros környékét, hogy a Donbasz elfoglalására fókuszáljanak – emlékeztetett a Meduza.

Kreml-beli forrás: Az őszre valószínűleg az egésznek vége lesz

A Kreml-beli források szerint azonban az orosz vezetés nem mondott le Kijev bevételéről.

– mondta az egyik forrás.

„Ez az önbizalom nemcsak a Kremlre, hanem Putyin pártjának, az Egységes Oroszországnak a vezetésére is jellemző. Andrej Turcsak pártfőtitkár rendszeresen látogat a Donbaszba. Így tesz Putyin stábjának egyik vezetője, Szergej Kirijenko is, aki népszavazásokat készít elő, hogy ezekkel legitimálja a megszállt területek Oroszországhoz csatolását” – derült ki a cikkből.

„Az ukrán fővárost nem lehet kevés vérontás árán bevenni”

A Meduza forrásai nem tudták megmondani, hogy a védelmi minisztérium katonai vezetői hogyan értékelik a Kijev elleni újabb támadás esélyeit. Azt azonban a katonai vezetők belátták:

vagyis egy esetleges második offenzívához több csapatra lenne szükség –mutattak rá.

A Kreml úgy véli, ehhez van mozgástere, például tömegesen küldhetne sorkatonákat a frontra. Az egyik forrás szerint eddig főleg szerződéses katonák harcoltak, de a sorkatonák is bevethetők lennének.

Ugyanez a forrás azt is mondta, „Putyin nem fog általános mozgósítást elrendelni, ugyanis a Kremlben attól tartanak, hogy ez aláássa a hatóságok támogatását és az elnök népszerűségét”.

A Kremlhez közeli források kétségbe vonják, hogy a Nyugat fenn tudja tartani az Ukrajnának adott pénzügyi és katonai támogatást, ha a háború elhúzódik.

A villámháború kudarcot vallott, de nincs veszve a győzelem

Egy másik forrás ugyanakkor bevallotta, hogy „a tervezett villámháború kudarcot vallott, bizonyos területeken elszámolták magukat, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehetséges a győzelem” – idézte a Portfolio a Meduza értesüléseit.

Nyitóképen: orosz támadásokban megrongálódott lakóépületek a Kijev közelében lévő Irpinyben. Fotó: MTI/AP/Natacha Pisarenko

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 155 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kispolgarigrofo
2022. május 28. 14:21
"A 8 millió orosz szerinted az oroszok elől menekül?" A 10+M menekültből 8M orosz? És miért nem a biztonságos felZabadított Mariupolba menekülnek?
kispolgarigrofo
2022. május 28. 13:47
ezt kérdezem én is, a nácizsidó ukropok által sanyargatott népek miért nem az Urál mögé futnak akkor?
misi1962
2022. május 28. 11:17
a laborokat elfoglalták bizonyítékokat szereztek a következő a kikötők és a déli részek utánna jön az északi régió az utánpótlás és kereskedelem lehetetlenné tétele kijev nem érdekes harkov és liov még ér valamit
Dezsőke
2022. május 28. 09:00
FONTOS A belga miniszterelnök szerint csak olyan uniós szankciókat szabadna elfogadni, amelyeket a középosztály is támogatni tud és amelyek nem okoznak "túl nagy szenvedést" az embereknek. Alexander De Croo az Euronewsnak adott interjúban azt mondta, Magyarországnak jogos fenntartásai vannak a bizottság mostani olajembargós javaslatával szemben és Magyarországon kívül is több tagállam hasonló állásponton van." hozátenném, szerintem, ha nem éri el egy szanciójavaslat az érintettek 50 %-ának támogatását, bevezetése nem jogszerű! ezt kell felülvizsgálni, erre kell törekednünk, Európa megmentése érdekében! A jelenlegi szankciók valószínűleg énnélfogva érvénytelenek, mivel az éritettekkel nem egyeztettek. Ha ez így működhene, bárki", bármikor, bárki ellen jogot vindikálva magának szankciók meghozatalára. Még e felvetés is komolytalan, autokráciát és diktatúrikus fellépést sejtető, amitől el kell határolódnunk. A VILÁG NEM ÍGY MŰKÖDIK! MINDEN SZANKCIÓT VISSZA KELL VONNI!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik