Tiszta az uniós pénzek hazai elosztása a momentumos vezető szerint

A Momentum elnökségi tagja maga cáfolta a baloldali párt propagandáját, miszerint a Fidesz ellopja az uniós forrásokat. A korábban az illetékes helyettes államtitkárságon referensként dolgozó Kele János a 444.hu-nak adott interjúban úgy fogalmazott, hogy soha nem kellett olyan morális dilemmával szembenéznie, ami meghasonulást jelenthetett volna.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum 2022. 08. 16. 13:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az elmúlt években a Momentumnak az volt a fő politikai üzenete, hogy a Fidesz „ellopta” az uniós pénzeket, ennek most a párt elnökségi tagja mondott ellent. Kele János a 444.hu-nak adott interjúban arról beszélt, hogy amikor referensként dolgozott az európai uniós források felhasználásáért felelős helyettes államtitkárságon, nem tapasztalt korrupcióra utaló jeleket. – Soha nem kellett olyan közvetlen morális dilemmával szembenéznem, ami a meghasonulást jelenthette volna. Az utolsó két évemben ráadásul elemzőként részt vettem a kohéziós források magyar tagállami borítékjának nagyságáról szóló tárgyalódelegáció munkájában is – fogalmazott, megjegyezve, hogy pártpolitikától független tény, hogy az említett forrásokra Magyarországnak szüksége van.

Mindeközben a Momentum európai parlamenti képviselőiként Cseh Katalin és Donáth Anna 2019-es megválasztásuk óta folyamatosan azt sulykolták, hogy a Fidesz és a holdudvara sajátítja el az EU-s forrásokat. 

– Az EU az oligarchák pénzautomatájának szerepébe kényszerült. […] Következmények nélkül lehet kilapátolni az uniós pénzeket, ennek az új mechanizmus azonban véget vethet. Az éveken át tartó késlekedést követően csak a megfelelő fellépés lehet elégséges az Európai Parlament számára 

– hangoztatta Cseh 2021 márciusában. Tavaly júliusban pedig úgy fogalmazott, hogy „foglalkoznunk kell azzal, amikor egy tagállamban megsértik a jogállamiságot, amikor korrupció fenyegeti az uniós forrásokat. Állásfoglalásunkban felszólítottuk az Európai Bizottságot, hogy késedelem nélkül vizsgálja ki a jogállamiság bármely olyan megsértését, amely kellően közvetlenül érinti az unió költségvetésével való hatékony és eredményes pénzgazdálkodást vagy az unió pénzügyi érdekeinek védelmét”.

CSEH Katalin

Fotó: Koszticsák Szilárd

Cseh Katalin szerepe különösen érdekes: miközben a Momentum az EU-s források elcsatornázásával vádolja a kormányt, a Cseh Katalinék családi vállalkozásához köthető cégháló gyanús körülmények között nyert el több milliárd forintot uniós pályázatokon, ezért jelenleg is büntetőeljárás zajlik. 

Amint arról korábban a Mediaworks–Hírcentruma beszámolt, a Pannónia Nyomda Kft. – amelynek az EP-képviselő 2016 és 2018 között ügyvezető igazgatója volt – az egyik főszereplője a nyomdabotrány néven elhíresült ügynek. A hatóságok gyanúja szerint és a nyilvános adatok alapján arra lehet következtetni, hogy a Cseh Katalinékhoz és üzlettársaihoz köthető cégháló tagjai működésüket összehangolva pályáztak uniós pénzekre és nyertek el 4,8 milliárd forintot. A vállalkozások szisztematikusan együttműködve, a székhelyeikkel, fióktelepeikkel trükközve maximalizálhatták a profitot. Az ügy a Nemzeti Adó- és Vámhivatalon kívül a Gazdasági Versenyhivatalhoz, a Közbeszerzési Hatósághoz és az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz is eljutott.

Borítókép: Kele János (Fotó: Facebook/Kele János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.