Dárdai megmutatta, hogy kár volt lemondani róla Németországban

Szenzációs eredményt ért el a Fehérvár az Európa-konferencialiga selejtezőjében, a rájátszás első mérkőzésén. Michael Boris együttese remekül élt a lehetőséggel, hogy a 19. perctől emberelőnyben játszhatott, 1-0-s hátrányból megfordította az eredményt, s 2-1-re győzött a német Köln vendégeként. A jövő csütörtöki visszavágón immár nem csupán a jó hangulatú meccs, hanem a továbbjutás a tét.

Magyar Nemzet
2022. 08. 18. 22:21
null
Köln, 2022. augusztus 18. Dárdai Palkó, a Mol Fehérvár FC játékosa (b2), miután góljával 2-1-es vezetést szerzett csapatának a labdarúgó Konferencia-liga negyedik selejtezõfordulójának elsõ, 1. FC Köln-Mol Fehérvár FC mérkõzésén Kölnben 2022. augusztus 18-án. MTI/EPA/Friedemann Vogel Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miként Sallói István előrebocsátotta, a hét közben igazolt dán Casper Larsen néhány napos ismerkedés után máris kezdett a Vidiben. A dán középhátvéd 29 éves, tehát rutinos játékos, a bevetése szinte ismeretlen, persze így is rejtegetett kockázatot. Így állt fel a magyar csapat: Kovács D. – Nego, Larsen, Stopira, Sabanov, Hangya – Bamgboye, Pinto, Fiola, Dárdai P. – Zivzivadze.

Telt ház fogadta a Vidit a RheinEnergieStadionban, ami azonban – nemzetközi meccs lévén – az ötvenezerrel szemben „csak” 45 ezret jelentett. Azt is előre borítékolhattuk, hogy hazai rohamokkal kezdődik a meccs, s sajnos a Fehérvár a rendre kritikus első negyedórát nem tudta átvészelni. Nem Larsen hibázott a 13. percben, ha ez vigasz egyáltalán, hanem Sabanov, aki jelentős késéssel próbálta szerelni a Ljubicic passzával kilépő Florian Dietzet. A kölni csatár könnyedén jutott túl a Vidi ukrán játékosán, majd higgadtan helyezett Kovács Dávid kapujába (1-0).

Aggódhattunk, hogy ilyen kezdés után mire lesz képes a Fehérvár, de szerencsére besegítettek a hazaiak, személy szerint Chabot. A 24 éves középhátvéd eladta a labdát, majd Dárdai nagy lendülettel elhúzott mellette, mire föl a védő irgalmatlanul felrúgta. Nem is lehetett más az ítélet, mint kiállítás.

 

A 19. percben emberelőnybe került a Fehérvár.

 

A 30. percben egyenlíthetett volna a magyar csapat. Pinto remek indítását Dárdai szépen vette le, ziccerben fordulhatott volna kapura, ám Funsho Bambgoye leszerelte… Ez még nem lett volna baj, ha a nigériai csatár tíz méterről nem rúgja mellé két méterrel a labdát. Jobb lett volna, ha otthagyja Dárdainak.

Szerencsére csupán egy percet kellett várni az újabb lehetőségre. Nego indult meg nagyszerűen a jobb oldalon, a beadása ennél is szebb volt, Zivzivadze fejére varázsolta a labdát, s a grúz center fejese után a felső lécről a hálóba vágódott a labda (1-1). A találat megnézhető az M4 Sport videóján, ITT.

 

Sőt, a Vidi még az első félidőben átvette a vezetést!

 

A 40. percben Zivzivadze tálalt a keresztbe mozgó Dárdai elé, aki pályafutása valószínűleg eddigi legnagyobb gólját rúgta. Futtából, ráfordulva, mesterien lőtte ki a jobb felső sarkot (1-2).

 

tavaly nehezen illeszkedett be Fehérváron, ebben az idényben viszont meccsről meccsre csapata húzóembere. Talán nem korai elkiabálni, hogy érik a meghívó a válogatottba. S azt is megmutatta, túl könnyen mondtak le róla a Herthánál, Németországban.

 

A második félidőben a Fehérvár inkább ölte a játékot, őrizte a kedvező eredményt, de ki tett volna másképp?

A fáradtság kezdett kiütközni a fehérváriakon, hatan is kaptak sárga lapot, de ezek együttvéve sem jelentenek annyit, mint egyetlen piros.

A lényeg, hogy a Köln nem tudott nagy helyzetet kialakítani, a magyar csapat tartotta a 2-1-es vezetést, s megnyerte a mérkőzést.

A találkozó előtt Michael Boris, a Vidi német vezetőedzője azt mondta, egyetlen célja van, a párharc minden percét élvezni szeretné. Az idegenbeli siker után azonban a visszavágón már nagyobb a tét a jó hangulatú meccsnél, elérhető közelségbe került a továbbjutás, a főtábla a konferencialigában.

Borítókép: Dárdai Pált köszöntik a társak a győzelmet jelentő találat után (Fotó: Nemzeti Sport)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.