Andrej Babisék sikerével zárultak a cseh választások

Elemzők szerint az eredmény annak a bizonyítéka, hogy sokan elégedetlenek a jelenlegi kormánnyal.

2022. 09. 25. 13:11
BABIS, Andrej
Prága, 2022. szeptember 12. Andrej Babis volt cseh miniszterelnök (k) korrupciós perének tárgyalásán a Prágai Városi Bíróságon 2022. szeptember 12-én. Babis és egykori tanácsadója, Jana Mayrová ellen az úgynevezett Gólyafészek-ügyben emeltek vádat, európai uniós pénzek jogosulatlan megszerzésével gyanúsítják õket. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Andrej Babis volt miniszterelnök által irányított ellenzéki ANO mozgalom sikerét hozták a pénteken és szombaton tartott részleges szenátusi és önkormányzati választások Csehországban, amelyeknek végső eredményét vasárnap délelőtt közölték. A jobbközép–liberális ANO tizennégy csehországi régió központjaiból nyolcban győzött, míg a jobbközép–liberális–zöldpárti ötpárti kormánykoalíció pártjai hatban, beleértve az önálló régiónak számító Prágát. Huszonhét nagyvárosból tizenhétben győzött az ANO.

A legtöbb képviselő-testületi mandátumot helyi egyesületek és független jelöltek szerezték meg országszerte – ahogy az az önkormányzati választásokon lenni szokott –, a 6400 csehországi település 62 500 önkormányzati képviselői mandátumából mintegy 44 ezret. A parlamenti politikai pártok közül már szintén hagyományosan a kereszténydemokrata KDU–CSL volt a legsikeresebb, amely önállóan 2716 mandátumot szerzett.

A 81 szenátori mandátumból pedig most 27-ért folyt a verseny, ebből egyelőre háromnak a sorsa dőlt el az első fordulóban. A jövő hétvégi második fordulóba a kormánykoalíciónak tizennyolc jelöltje jutott tovább, az ANO mozgalomnak pedig 17 jelöltje maradt állva.

Bár a szenátusi választások érdemben nem változtatják meg a politikai erőviszonyokat, az ANO sikere jelképes egy olyan időszakban, amikor az orosz–ukrán háború és a Moszkvával szembeni uniós szankciók Csehország gazdaságát sem kímélik.

Az Orbán Viktor miniszterelnökkel szoros kapcsolatot ápoló Andrej Babis az utóbbi hónapokban hevesen támadta a kormányt az energiaválság és a növekvő infláció miatt. Szeptember 3-án mintegy százezer ember követelte a kormány lemondását Prága utcáin.

Az ANO sikere, illetve az a tény, hogy a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) nevű radikális jobboldali ellenzéki párt először több képviselő-testületben is mandátumokat tudott szerezni, annak a jele, hogy sok a kormánykoalíció munkájával elégedetlen szavazó – nyilatkozta a cseh közszolgálati rádiónak Jan Kubácek politikai elemző. Mint arról lapunk is beszámolt, a szankciókat elutasító SPD 10-ről 14 százalékra tudta növelni országos támogatottságát az egy évvel ezelőtti parlamenti választások óta. Petr Fiala miniszterelnök azonban úgy interpretálta az eredményeket, hogy azok bizonyították a koalícióban résztvevő pártok együttműködésének hatékonyságát.

 

Borítókép: Andrej Babis volt cseh miniszterelnök és pártja, az ANO a cseh választás egyik győztese (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.