A pesti ügyvédi iroda a maffia cégtemetője volt

A világ második legnagyobb maffiája, az olasz ’ndrangheta nevű bűnszervezet nyolc tagjával egy időben Budapesten letartóztatott dr. Sz. E. ügyvédnő Szent István körúti ügyvédi irodájában cégtemető is működhetett. Öt év alatt 168 céget jegyeztek be arra a címre, így vagy úgy mindegyikhez köze volt az ügyvédnőnek; a vállalkozásokból 122 kényszertörlését rendelték el.

2023. 02. 02. 6:24
null
Boretto, 2018. november 5. Rendõrök és csendõrök egy postahivatalnál, amelyben a börtönbüntetésre ítélt Francesco Amato késsel felfegyverkezve öt alkalmazottat túszul ejtett a Reggio Emilia megyei Borettóban 2018. november 5-én. A férfi egy túszt szabadon engedett, miután egy órán át egyezkedett a rendõrökkel. Amatót az elõzõ héten 19 év szabadságvesztésre ítélték a 'Ndrangheta délolasz bûnszervezethez köthetõ tevékenysége miatt. MTI/EPA/ANSA/Elisabetta Baracchi Fotó: Elisabetta Baracchi

A világ második legnagyobb maffiája, az olasz ’ndrangheta nevű bűnszervezet nyolc tagjával egy időben Budapesten letartóztatott dr. Sz. E. ügyvédnő Szent István körúti ügyvédi irodájában cégtemető is működhetett. Öt év alatt 168 céget jegyeztek be arra a címre, így vagy úgy mindegyikhez köze volt az ügyvédnőnek; a vállalkozásokból 122 kényszertörlését rendelték el.

Az elmúlt öt évben 168 gazdasági társaságot jegyeztettek be a hiteles cégnyilvántartás adatai szerint dr. Sz. E. Budapest belvárosi, Szent István körúti ügyvédi irodájának a címére. Az alapító okiratokat az ügyvédnő szerkesztette, ellenjegyezte, illetve ő volt a külföldi tulajdonosok magyarországi kézbesítési megbízottja is. A kérdéses cégek tulajdonosi köre zömében olasz magánszemélyekből állt, de akad köztük orosz, bolgár, ukrán, szlovén, szlovák, szerb, román, moldovai, lengyel, litván, nigériai, angol és francia tulajdonos is.

A Privat kopó bűnügyi portál statisztikája szerint a cégek közül 113-at kényszertörölt a cégbíróság, kilenc vállalkozás pedig felszámolás alatt áll. A magyar cégnyilvántartásból az is kiderül, hogy a dr. Sz. E.-hez kapcsolódó, kényszertörölt, illetve felszámolt cégek többsége jelentős köztartozást halmozott fel, amely miatt végrehajtási eljárást indított a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A 122 szóba jövő társaságból legalább három adótartozása meghaladta a százmillió forintot.

Mint azt megírtuk, az ügyvédnőt néhány napja ideiglenes átadási letartóztatásba helyezte a Fővárosi Törvényszék a catanzarói bíróság európai elfogatóparancsa alapján. A maffiaellenes olasz hatóságok 2017 óta nyomoztak a calabriai ’ndrangheta nevű, a világ második legnagyobb maffiájának számító bűnszervezet nyolc tagja ellen. A titkosszolgálati eszközöket is felhasználó nyomozás során került képbe a budapesti, 57 éves dr. Sz. E. és az 54 éves testvére. Az olasz bűnügyi hatóságokat a Fővárosi Főügyészség és a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai segítették.

Maffiaellenes akció Olaszországban (Fotó: AFP/Alessandro Fucarini)
Egy maffiaellenes akció Olaszországban (Fotó: AFP/Alessandro Fucarini)

A nyomozás adatai szerint dr. Sz. E. gazdasági társaságokat hozott létre azzal a céllal, hogy elősegítse a drogkereskedelemmel és uzsorakölcsönzéssel foglalkozó ’ndrangheta pénzmosási tevékenységét. A nemzetközi körözés csak az ügyvédnő ellen volt érvényben, testvére néhány cégben ügyvezető volt névleg, őt eltiltották a cégvezetői tevékenységtől, ám vádat ellene nem emelnek. Amennyiben az ügyvédnő ellen emelt vádak beigazolódnak a bíróságon, akár húsz évet is kaphat. Kiadatása már csak attól függ, hogy az olasz igazságügyi hatóságok írásba adják-e, hogy dr. Sz. E. olaszországi elítélése esetén a büntetését Magyarországon töltheti le vagy sem.

Az ügyvédnő ellen egyébként a Fővárosi Törvényszéken a maffiaügytől függetlenül zajlik egy magyar büntetőeljárás is.

 Sem a törvényszék, sem dr. Sz. E. ügyvédje erről nem árult el részleteket. Úgy tudjuk, költségvetési csalási ügyről van szó, ami összefügg a kényszertörölt cégek némelyikével. A lapunk által megkérdezett jogászok szerint a NAV-nak átfogó vizsgálatot kell indítani a Szent István körúti ügyvédi irodába bejegyzett, majd zömében kényszertörölt cégek miatt.

Borítókép: Rendőrök és csendőrök egy olasz postahivatalnál, ahol a 'Ndrangheta délolasz bűnszervezethez köthető, börtönbüntetésre ítélt Francesco Amato késsel felfegyverkezve öt alkalmazottat túszul ejtett a Reggio Emilia megyei Borettóban 2018. november 5-én. (Forrás: MTI/EPA/ANSA/Elisabetta Baracchi)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.