Vizsgálatot indított a köznevelési és szakképzési intézményekben az ombudsman

Kozma Ákos csaknem ezer fenntartót keresett meg, rajtuk keresztül minden magyar köznevelési és szakképző intézménytől kért adatokat – tájékoztatta a Magyar Nemzetet az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (AJBH).

Magyar Nemzet
2023. 03. 20. 10:11
null
20220914 Budapest Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa (képen) és Chris Field nemzetközi ombudsman találkozója. Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való jogának érvényesülése érdekében az alapvető jogok biztosa hivatalból átfogó vizsgálatot indított az általános és középfokú iskoláknál, szakképző intézményeknél, hogy feltérképezze a tanulókat érő szexuális zaklatással, bántalmazással szembeni hatékony fellépéssel és az ezek megelőzésével kapcsolatos körülményeket, intézkedési lehetőségeket – közölte az ombudsmani hivatal.

Kiemelték: a valós helyzet és átfogó kép feltárása miatt kiemelten fontosnak tartják, hogy összehasonlító formában megismerjék az egyes intézmények tapasztalatait, gyakorlatát, véleményét, javaslatait és helyzetét. 

Ennek érdekében a fenntartókon keresztül minden magyar köznevelési és szakképző intézménytől kért adatokat az alapvető jogok biztosa.

A hivatalból indított átfogó vizsgálat keretében az alapvető jogok biztosa ismételten tájékoztatja az érintett szülőket, gyermekeket és pedagógusokat, hogy a gyermekek jogainak sérelme vagy annak veszélye esetén lehetőségük van az alapvető jogok biztosának eljárását kérni 

  • elektronikus formában a [email protected] címen, 
  • személyesen az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala fővárosi ügyfélszolgálatán, vagy 
  • az AJBH győri, szegedi, debreceni, székesfehérvári, miskolci és pécsi területi irodáiban.
  • A bejelentéseket továbbá a 06-80-215-000 ingyenes zöldszámon is fogadja a hivatal.

Kozma Ákos február végén a Magyar Nemzetnek nyilatkozott arról, hogy hivatalból átfogó vizsgálatot indít a közoktatási intézményekben a gyerekeket, illetve kiskorúakat érintő szexuális botrányok miatt.

Az elmúlt hetekben korábban elképzelhetetlen és mélységesen felháborító hír rázta meg társadalmunkat. Úgy érezhetjük, hogy gyermekeinket olyanok használják fel minősíthetetlen céljaikra, akiknek éppen a legnagyobb biztonságot kellene megteremteniük számukra. Megengedhetetlen, hogy akiknek alapvető feladatuk, sőt hivatásuk, hogy a gyermekek érzelmi, erkölcsi, szellemi fejlődését előmozdítsák, a felvilágosítás eszközével és helyzetükkel visszaéljenek

– mondta a Magyar Nemzetnek az alapvető jogok biztosa.

Borítókép: Kozma Ákos ombudsman (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.