Beszédes a látvány! Tegnap pont ennyi EP-képviselőt érdekelt a Magyarországot elítélő drámázgatás, vagyis az úgynevezett parlamenti vita… Ebben kivételesen osztjuk a képviselők álláspontját

– írta csütörtökön Facebook-posztjában Varga Judit.

VARGA Judit
Budapest, 2023. május 22.Varga Judit igazságügyi miniszter beszél meghallgatásán az Országgyűlés európai ügyek bizottságának ülésén az Országházban 2023. május 22-én. A miniszter a 2024-es magyar uniós elnökség előkészítéséről tartott tájékoztatót.MTI/Soós Lajos Budapest, 2023. május 22.
Varga Judit igazságügyi miniszter beszél meghallgatásán az Országgyűlés európai ügyek bizottságának ülésén az Országházban 2023. május 22-én. A miniszter a 2024-es magyar uniós elnökség előkészítéséről tartott tájékoztatót.
MTI/Soós Lajos
Fotó: Soós Lajos / MTI

Az igazságügyi miniszter arra reagált, hogy az Európai Parlament csütörtökön megszavazta azt az állásfoglalást , amely szerint Magyarország nem alkalmas arra, hogy betöltse az Tanácsának elnöki tisztségét.

A tárcavezető azt írta, hogy tejesen felesleges volt a szavazás a Magyarországot elítélő javaslatról, ugyanis már javában zajlik az előkészítő munka, a jövő héten már a tanács vezető munkatársait fogadja a magyar fél, akik az ülések elnökléséről fognak képzést tartani a magyar állami vezetők részére, felkészítve őket a 2024 második félévi uniós elnökségre.

A tanács soros elnökségét jelenleg Svédország tölti be, június végén adja át a tisztséget Spanyolországnak. 2024. január elsejétől Belgium, június elsejétől december 31-ig pedig Magyarország vezeti majd a szervezetet.