Szemtanú: A csibészruha lett a veszte a vízbe fulladt bv-seknek

Már halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt nyomoznak ismeretlen tettes ellen a Kis-Dunában megfulladt két bv-s kutyakiképző ügyében. Egyikük holttestét kedden, társáét szerdán találták meg. Szemtanú szerint teljes felszerelésben, úgynevezett csibészbundában volt egyikük, a másik pedig a vízbe eső kutyája után ugrott.

2022. 07. 06. 18:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán megtalálták Rácalmásnál a Kis-Dunában a hétfői tragédia második, 29 éves áldozatának holttestét is, a 34 éves bajtársát kedden emelték ki a vízből.

 A Pálhalmai Büntetés-végrehajtási Intézet és a Márianosztrai Fegyház és Börtön egy-egy munkatársa hétfőn tervezett kiképzésen speciális feladatot hajtott végre, csónakos keresést gyakoroltak a kutyáikkal, amikor a Dunába fordultak és elmerültek.

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség kedden még foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt indított nyomozást, amit az áldozatok megtalálása után halált okozó gondatlan veszélyeztetésre minősítettek át. Az előbbit egy évig terjedő, a másodikat már öt évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni a Btk. Az még kérdés, hogy van-e felelőse, és ha igen, felelősségre vonható-e a tragédiáért.

A Zsaruellátó nevű Facebook-oldal egyik kommentelője állítólag szemtanúja volt a tragédiának:

Kutyákat fogattak, csibészbundában volt Laci. Pontosan nem tudom, Dávid kutyája hogyan került a vízbe. Dávid utánament. Ott került zűrbe Dávid. Laci állítólag Dávid segítségére sietett csibészbundában. Egymás után merültek el. Laci segíteni akart Dávidon, de a csibészbunda megszívta magát, és lerántotta őt is

– írta hozzászólásában.

Szatmári Zsolt, a kutatásban részt vevő Havaria Katasztrófaelhárító Egyesület elnöke a Híradónak nyilatkozva kifejtette: az a tény, hogy a két férfi teljes felszerelésben esett bele a folyóba, eleve egy nehezítő körülménynek számított, ahol nagy valószínűség szerint csak kis szakaszt tudtak leúszni. Hozzátette, egy örvényes részen lehetetlen a víz felszínén maradni, a hamis biztonságérzet pedig ezeket a helyeket még inkább veszélyessé teszi.

Egy biztos dolog van, ha valaki azt érzi, hogy nem ér le a lába fürdőzés közben, mindig viseljen mentőmellényt, mert csak az tart biztonságosan a víz felszínén

– hívta fel a figyelmet Szatmári Zsolt.

A tragédia helyszíne a Duna rácalmási mellékága, amit csak Kis-Dunának neveznek az itt élők. Beszámolók szerint a két szakembert szinte egyszerre húzta le a sebes víz keltette örvény.

A helyszínt jól ismerők elmondták: 

Rendkívül veszélyes folyószakaszról van szó az úgynevezett kis híd alatti szakaszon. A híd aljától körülbelül öt-hét méterre (Dunaújváros irányába) egy nagyon veszélyes, egyes információk szerint 15-20 méter mély gödör kezdődik, amely természetes módon alakult ki a híd pillérei után keletkezett örvények miatt: olyan erős sodrása van, hogy ha valakit elkap, akkor egyszerűen nem tud felfelé kiúszni belőle.

A helybéliek emlékezete szerint az örvény már több áldozatot is követelt, volt egy kisgyermek és katonatiszt is, akik ezen a helyen belefulladtak az örvény miatt a Dunába. A hídra felvezető út jobb oldalán található a Lélekharang emlékhely, amit az itt elhunytak emlékére készítettek.

Borítókép: A kutatás egy pillanata, búvár és segítője a Kis-Dunában (Forrás: TEK)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.