Közélet

Az ukrán milliomosok vidáman dubajoznak, miközben otthon dúl a háború

Nem minden ukránt fűt a hazaszeretet, van, aki inkább a pálmafák alatt várja a háború végét. Köztük a korábbi miniszterelnök is például.

A tehetős ukránok körében az ország átlagához viszonyítva mérsékeltebb a hazaszeretet, legalábbis erre utal, hogy az Ukrajinszka Pravda szerint az ukrán gazdagok többsége Dubajban bekkelik ki a háborút.

Political Campaigns Ahead of Ukraine Election  Yulia Tymoshenko, Ukraine's former prime minister, stands for the National Anthem at a political rally in Kiev, Ukraine, on Friday, March 29, 2019. Ukraine votes on Sunday in the first round of its presidential election. Photographer: Taylor Weidman/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

Az orosz rakéták és a haza hívó szava elől a Közel-Keletig menekülők között több politikust is megtalálunk, köztük az országot kétszer is miniszterelnöki pozícióban szolgáló Julija Timosenkót, aki az egész családját magával vitte. Az egykori kormányfő 2005-ben, illetve 2007 és 2010 között töltötte be a tisztséget, majd ezt követően börtönbe is zárták, ahonnan csak 2014-ben szabadult.

Az Egyesült Arab Emírségekben tartózkodik a betiltott Ellenzéki Platform – az Életért képviselője, Natalia Korolevszka és férje Jurij Szolod is, akiket gyakran meglátogat Szuto Momajan parlamenti képviselő is.

A politikusok mellett oligarchák is szép számmal érkeznek Dubajba, 

ott él Valerij Horoskovszki,vagy a volt belügyminiszterhez, Arszen Avakovhoz közel álló üzletember, Vilen Satvorjan is, de még a tévébemondó Szavik Suszter is sokat időzik a Perzsa-öböl partján.

A kellemes időjárás mellett az ukrán oligarchák azért is kedvelhetik Dubajt, mert ott, szemben az EU-val, jóval kevesebb kérdést tesznek fel a pénz eredetéről. 

A háború kezdetén bejárta a világsajtót több másik, háború elől menekülő ukrán oligarcha ügye is, akik közül volt, akit a magyar határon csíptek nyakon több millió dollárral.

 

Dubaj oligarchák julia timosenko
Kapcsolódó cikkek