idezojelek

Lemerült akkumulátor

Aki még nem ismerné a magyarországi balliberális oldalt és az ellenzékben még hatalomra ácsingózó más erőket, mindenképpen olvassa el a következőket.

Kiss Gergely avatarja
Kiss Gergely
Cikk kép: undefined

Aki még nem ismerné a magyarországi balliberális oldalt és az ellenzékben még hatalomra ácsingózó más erőket, mindenképpen olvassa el a következőket. Íme! Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának rendkívüli ülésén hallgatná meg a Magyarországra tervezett akkumulátorgyárakról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert és Lantos Csaba energiaügyi minisztert az LMP. A fővárosi DK előterjesztést nyújt be, hogy Budapest akkumulátorgyár-mentes övezet legyen. A Jobbik követeli, hogy függesszék fel az akkumulátorgyáraknak járó vissza nem térítendő támogatásokat.

A Mi Hazánk Mozgalom szerint az akkumulátorgyárak építése helyett az élelmiszeripar fejlesztésére és egy tudásalapú társadalom létrehozására van szükség Magyarországon. Öntsünk tiszta vizet a pohárba! címmel parlamenti vitanapot kezdeményez a Párbeszéd az akkumulátorgyárak telepítéséről és a kormány akkumulátorgyártás-stratégiájáról. Az MSZP azt kérdezi, hogyan garantálja a kormány a debreceni akkumulátorgyár ügyében a lakosság, a dolgozók és a környezet védelmét. Megvan az új ellenzéki kulcsszó: akkumulátorgyár!

– Amíg megúszhatják, addig a fosszilis tüzelőanyagokba fognak befektetni, és továbbra is a busz alá dobják az embereket – ezt maga az ünnepelt Greta Thunberg mondta nem is olyan régen. A svéd aktivista felszólította a globális energiaipar vezetőit, hogy vessenek véget minden olyan befektetésnek, amivel a fosszilis tüzelőanyagok használatát támogatják. Greta Thunberg olyat tud, amire a magyarországi balliberális oldal jobb híján előszeretettel rárepül. Ők lettek a „zöldek” és a környezet őrei. Lásd: Karácsony Gergely megválasztása óta klímavészhelyzet van Budapesten. Jelentsen ez bármit is.

Miről is beszélünk? Mi az, ami miatt ismét rettegni kell a szörnyűséges Orbán-kormány miatt?

Beszéljünk a tényekről: az Európai Unióban a szigorodó károsanyag-kibocsátási előírások jelentős hatást gyakorolnak az autóiparra. Ennek eredményeként a megújuló energiaellátási szektor mellett az elektromos járművek előállításában, az akkumulátorok gyártásában is kulcsfontosságú szerepet játszik a kontinens. Azaz: ott tartunk, hogy 2035-től a belső égésű motorok gyártása befejeződik Európában. Attól kezdve csak e-autót lehet üzembe helyezni. Ennek következtében pedig óriá­si igény lesz akkumulátorokra. Magyarország a jelenlegi beruházásokat tekintve Németországot követve a második legnagyobb szereplővé válhat az e-járműveknek gyártott akkumulátorok piacán. Érthető, hogy ez sokaknak nem tetszik. Az már kevésbé, hogy ezt nem fogják fel ésszel a balliberális táborban. Legalábbis ezt a látszatot keltik.

Ez a jelmez és a smink. Pontosan tudják ők, hogy mire megy ki a játék. Amikor ezeket a beruházásokat támadják, akkor a nemzet iparának a jövőjét ássák alá. Megéri? Nekik biztosan. Hiszen kormányon sem gyarapítottak. Lehet sorolni: 2002 és 2010 között közel 190 céget privatizáltak a nemzeti vagyonból a Medgyessy–Gyurcsány–Bajnai-kormányok. Eladták többek között a Postabankot, amelyet az osztrák Erste Bank vett meg, majd egymás után hirdették meg eladásra a megmaradt magyar tulajdonú pénzintézeteket is. Ekkor adták el a Konzumbankot és indították el az FHB Bank értékesítését is. Eladták emellett a Mol részvénypapírjait, megváltak az Antenna Hungáriától és a Budapest Airporttól, és magánosították a Malévot. Minderről részletesen beszámoltunk az elmúlt években.

Most nem tudnak semmit eladni, így hát ne épüljön semmi, ha ezzel ártani lehet az Orbán-kormánynak. Mi másra telne mindazoktól, akiknek az akkumulátoruk már réges-régen lemerült?

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borítókép: Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője az Országgyűlésben (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Nem állunk meg Schwechatnál

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.