Mit tud kezdeni Ukrajna az új amerikai rakétákkal?

A Washington által Ukrajnának nyújtandó újabb katonai támogatás keretein belül olyan nagy hatótávolságú rakétákra tehet szert Kijev, melyekkel az oroszok által megszállt kelet-ukrajnai területek mélyén húzódó utánpótlási útvonalakat is támadni tudják. Ez megnehezítheti egy potenciális orosz offenzíva megvalósítását, sebezhetőbbé teszi a katonákat.

2023. 02. 03. 6:50
null
Dmitrivka, 2023. január 30. TvBoy olasz graffitimûvész legújabb alkotása egy megsemmisült orosz páncélozott harci jármû roncsán az ukrán hadsereg által visszafoglalt Dmitrivkában 2023. január 30-án. MTI/AP/Efrem Lukackij Fotó: Efrem Lukackij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyugati harckocsiszállítmányok és Kijev újabb, vadászgépek biztosítására irányuló követelése mellett Washington szinte észrevétlenül jelentette be következő, több mint kétmilliárd dolláros katonai támogatását Ukrajnának. Ugyanakkor az újabb csomag olyan hadi eszközöket tartalmaz, melyek komoly fenyegetést – talán komolyabbat, mint a nyugati tankok − jelenthetnek az orosz haderőnek. Washington ugyanis lőszerek és más fegyverek mellett nagy hatótávolságú, úgynevezett földről indítható kis átmérőjű bombákat (GLDSB) szállíthat szövetségesének, melyek akár már tavasszal rendelkezésre állhatnak az ukrán frontvonalakon.

Szinte az oroszok által megszállt kelet-ukrajnai területek egészét elérik az új rakétákkal az ukránok

A GPS-irányítású siklóbomba segítségével az ukrán haderő kétszer olyan messzi célpontokat is képes lehet eltalálni, mint ami a mostani, szintén amerikai HIMARS-rendszerek használatával lehetséges. 

A precíziós eszközt kifejezetten mozgó célpontok hatástalanítására fejlesztették, nagy hatótávolsága miatt (mintegy 151 kilométer) pedig a frontvonalaktól számítva az ukránok képesek lesznek belőni a kelet-ukrajnai, oroszok által megszállt területek szinte egészére, valamint a Krím félsziget bizonyos pontjaira. Ez felboríthatja az itt kialakított orosz szállítási útvonalakat, az utánpótlásokat még távolabb kell vinniük a frontvonaltól. 

Ennek következtében a katonák sebezhetőbbekké válnak, valamint egy potenciális offenzíva megvalósítása is nehezebben kivitelezhető lesz.

– Ez jelentősen lelassíthatja az oroszokat – fogalmazott Andrij Zsagorodnyuk volt ukrán védelmi miniszter. – Jelenleg a 80 kilométerre lévő orosz katonai támaszpontokat sem tudjuk elérni – panaszolta egy ukrán katonai elemző. Hozzátette, amennyiben a hatótávolságot ki tudnák tolni egészen az orosz határig, valamint a Krím félsziget területére, az jelentősen csökkentené az orosz egységek támadási potenciálját.

Oroszország a félsziget 2014-es annexióját követően kvázi katonai bázisként használja a területet, Szevasztopol lett a fekete-tengeri flotta székhelye, valamint az utánpótlások nagy része is itt található. 

Amennyiben lennének 150 kilométer hatósugarú rakétáink, úgy képesek lennénk megszakítani az összeköttetést a félsziget és a frontvonalak között

– vélekedett a már idézett katonai elemző.

Borítókép: TvBoy olasz graffitiművész legújabb alkotása egy megsemmisült orosz páncélozott harci jármű roncsán az ukrán hadsereg által visszafoglalt Dmitrivkában 2023. január 30-án (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.