Nemzetközi gazdaság

Újabb területek elfoglalását tűzte ki célul Oroszország

Ukrajna ellentámadásra készül elfoglalt területei felszabadításáért. Oroszország további előrenyomulást tervez és megerősítené állásait.

Jóslásba bocsátkozott Szerhij Naev, az Ukrán Fegyveres Erők Egyesített Erőinek parancsnoka arra vonatkozóan, hogy mi várható 2023-ban az orosz–ukrán háborúban. A katonai vezető szerint Oroszország határozott célkitűzése, hogy megpróbálja megteremteni az ellenőrzést Ukrajna teljes területe felett – írta az Unian ukrán hírügynökség.

Oroszország, Ukrajna, háború
Újabb ukrán területek elfoglalását tűzte ki célul Oroszország.
Fotó: Sergey Shestak

Naev arra számít, hogy az ellenség továbbra is támadó akciókat fog indítani, hogy teljesen elfoglalja a donyecki és luhanszki területeket, az oroszok által hivatalosan (és senki más által el nem ismert módon) annektált, de ténylegesen még nem megszállt részeken, a herszoni és zaporizzsjai területen pedig védelmi vonalakat fog kiépíteni és áthelyezi az egységeit.

A jövőben az agresszor újabb területeket akar elfoglalni, hogy ütközőzónákat hozzon létre, ezzel biztosítva jelenlétét Ukrajna megszállt területein

– nyilatkozta az ukrán hadsereg erők egyesített erőinek parancsnoka.

Hozzátette azonban, hogy ezt az ukránoknak eszük ágában sincs engedni. A védők meg fogják fékezni az oroszok további előrenyomulását, és maximális veszteségeket okoznak nekik emberben és felszerelésben egyaránt. Azt is kiemelte, hogy Ukrajna fegyveres erői növelik a harci potenciáljukat és mindent megtesznek az Oroszország által megszállt területek felszabadításáért.

Zelenszkij is ellentámadásról beszélt

Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij 2023 márciusában kijelentette, hogy Ukrajna fegyveres erői két hónapon belül megindíthatják az ellentámadásukat az orosz hadsereg ellen.

A Háborús Tanulmányok Intézete nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy Oroszország a zaporozsjei atomerőmű körüli provokációk szervezésével próbálja megakasztani az ukrán ellentámadást.

Petro Csernik katonai szakértő, az ukrán hadsereg ezredese nyár elejére jósolja az ellentámadást. Hozzátette, hogy ennek az elindítása akkor lesz realitás, miután Ukrajna megkapja a megígért nyugati fegyvereket.

Roman Szvitan, az Ukrán Fegyveres Erők tartalékos ezredese arról beszélt, hogy húsvét (április 16.) után kerülhet sok az offenzívára.

Zelenszkijnek lenne tippje, mit kellene kezdeni Oroszországgal

Az ukrán elnök hangsúlyozta, hogy Szíria népe nem kapott megfelelő nemzetközi védelmet, és ez a büntetlenség érzését keltette a Kremlben és cinkosaiban.

 

Ukrajna Oroszország
Kapcsolódó cikkek