A távközlési ágazat szakértői attól tartanak, hogy egy esetleges extrém téli időjárás próbára teheti Európa távközlési infrastruktúráját, erre pedig a vállalatoknak és a kormányoknak is fel kell készülniük – számolt be a Reuters.

Jelenleg jó néhány európai országban nincs elegendő tartalék egy széles körű áramkimaradás kezelésére

– közölte négy távközlési vezető. Az országai – köztük Franciaország, Svédország és Németország – megpróbálják biztosítani a távközlési rendszerek működtetését, még akkor is, ha az áramkimaradások a végén kimerítik a területükön elhelyezett több ezer mobilantennára felszerelt tartalék akkumulátort. Európában közel félmillió távközlési torony van, és a legtöbbjük tartalék akkumulátorral felszerelt, amely egy áramkimaradás esetén körülbelül 30 percig képes működtetni a mobilantennákat. 

Mobile phone antennas with dramatic sky, Mobile phone antennas with dramatic sky
Fotó: Getty Images

Két névtelen forrás szerint 

Franciaországban az Enedis energetikai cég a legrosszabb forgatókönyvet is elkészítette arra az esetre, ha kétórás áramkimaradás sújtaná az országot. 

Az általános áramszünet csak az ország egyes részeit érintené, a Reutersnek nyilatkozó források szerint egy ilyen fennakadás az alapvető szolgáltatások, például a kórházak, a rendőrség és a kormány működését nem befolyásolná.

A francia kormány, az Enedis, illetve az EDF nevű állami többségi tulajdonú villamosenergia-közmű a nyáron tárgyalt az általános áramkimaradás veszélyéről 

– közölték a források. Az Enedis nem kívánta kommentálni a kormánnyal az ügyben folytatott tárgyalások tartalmát, a cég a Reutersnek adott nyilatkozatában annyit mondott, hogy kivételes kiesések esetén minden fogyasztót egyenlő bánásmódban részesítenek. A francia pénzügyminisztérium szóvivője sem kommentálta az Enedisszel, a távközlési csoportokkal és a kabinettel folytatott tárgyalásokat. 

A svédországi és németországi távközlési szolgáltatók szintén aggodalmukat fejezték ki kormányuknak az esetleges áramhiány miatt

 – mondta több, az ügyet ismerő forrás. A svéd távközlési szabályozó hatóság, a PTS együttműködik a távközlési szolgáltatókkal és más kormányzati szervekkel annak érdekében, hogy orvosolni tudjanak egy nem várt áramkimaradást, és felkészülhessenek arra, mi történik, ha az áramellátást kénytelenek lesznek racionalizálni.

A PTS szállítható üzemanyagtöltő állomások és mobil bázisállomások vásárlását finanszírozza, amelyek mobiltelefonokhoz csatlakoznak a hosszabb áramkimaradások esetén – közölte a PTS szóvivője.

Az olasz távközlési lobbi azt mondta a Reutersnek,  azt szeretnék, ha a mobilhálózatot kizárnák minden áramkimaradásból vagy energiatakarékossági leállásból, és ezt az új olasz kormánnyal is megvitatják. „Az áramkimaradások növelik annak a valószínűségét, hogy az elektronikus alkatrészek meghibásodnak, ha hirtelen megszakításoknak vannak kitéve” – fejtette ki Massimo Sarmi, a távközlési lobbi vezetője. 

Visszaüthet a kényelmes élet

A Nokia és az Ericsson együttműködik a mobilszolgáltatókkal, hogy enyhíteni lehessen az áramhiány hatását – közölte három forrás a hírügynökséggel. A két nagy céget kereste a Reuters, de az ügyben egyik sem akart nyilatkozni.

Az energiatakarékosság érdekében a távközlési vállalatok szoftvereket használnak a forgalom optimalizálására, a tornyok „alvásba” helyezésére, amikor nincsenek használatban, és kikapcsolják a különböző spektrumsávokat – közölték az ügyet ismerő források. 

Male,Hand,Is,Holding,A,Phone,With,Sign,No,Service, nicns mobilhálózat
Fotó: Shutterstock

A szolgáltatók a kormányokkal is együttműködnek annak érdekében, hogy vannak-e terveik a kritikus szolgáltatások fenntartására.

Németországban a Deutsche Telekomnak 33 ezer mobiltornya van, és a mobilvészhelyzeti áramellátó rendszerei ezek csak kis részét képesek egyidejűleg támogatni –  mondta a német cég szóvivője. Ezek a rendszerek hosszabb ideig tartó áramkimaradások esetén főként dízelre támaszkodnak majd. Franciaországban körülbelül 62 ezer mobiltorony van, és az iparág nem lesz képes minden antennát új akkumulátorral felszerelni – mondta Liza Bellulo, a francia távközlési szövetség elnöke.

Az évtizedek óta tartó megszakítás nélküli áramellátáshoz szokott európai országoknak általában nincsenek olyan generátorai, amelyek hosszabb ideig biztosítanák az áramellátást.

Egy kicsit el vagyunk kényeztetve Európa nagy részein, ahol az elektromos ellátás elég stabil és jó

 – mondta a távközlési iparág egyik vezetője. Hozzátette, hogy az energiatárolás területén Franciaországban talán kevesebb beruházásra került sor, mint néhány más államban.