A bolgár aranygeneráció sztárja beleszeretett Marco Rossi válogatottjába

Kraszimir Balakov a bolgár futball aranygenerációjának tagja. Az aranylabdás Hriszto Sztojcskov, Jordan Lecskov, Emil Kosztadinov és Trifon Ivanov társaságában ő is alapembere volt az 1994-es világbajnokságon negyedik helyen végzett bolgár válogatottnak. A korábbi kiváló középpályás szívesen emlékszik a magyar csapattársaira, Lisztes Krisztiánra és Szabics Imrére, jelenleg fő szenvedélyének, a golfozásnak hódol, nyáron készül visszatérni a labdarúgás vérkeringésébe. Balakovot lenyűgözte a magyar válogatott menetelése a Nemzetek Ligájában, Marco Rossi csapatában leginkább a szenvedélyt kedveli. Ezzel együtt abban bízik, hogy a megfiatalított bolgár válogatott pontokkal távozik a budapesti Eb-selejtezőről.

2023. 03. 26. 6:12
null
Bulgaria's coach Krasimir Balakov shouts instructions to his players from the touchline during the UEFA Euro 2020 qualifying first round Group A football match between England and Bulgaria at Wembley Stadium in London on September 7, 2019. (Photo by Ben STANSALL / AFP) / NOT FOR MARKETING OR ADVERTISING USE / RESTRICTED TO EDITORIAL USE Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egykori stuttgarti csapattársa, Lisztes Krisztián elárulta, hogy mostanában golfozik. Ez tényleg így van?
– Igen. Görögországban, Costa Navarinóban van egy gyönyörű golfkomplexum négy pályával és egy minden igényt kielégítő, nagyszerű szállodával. Ha tehetem, évente egyszer eljövök ide a német barátaimmal.

– Játszott már híres focisták, például Gareth Bale ellen?
– Még nem. De az már feltűnt, hogy Bale nagyon jó játékos. A golf nagyon népszerű a labdarúgók körében, és sokan közülük jól játszanak. A golf segít a mentális felfrissülésben, fontos szerepe van a tökéletes egyensúly megteremtésében. Én 2000-ben, még aktív futballista koromban kaptam rá, a nehéz, megterhelő meccsek után a golf mindig egyfajta mentális feltöltődést, felszabadító érzést jelentett.

SOCCER-UEFA CUP-STUTTGART V FEYENOORD
Lisztessel (középen) a Stuttgartban játszott együtt. Fotó: AFP

– Még mielőtt elmerülünk a golf jótékony hatásaiban, kanyarodjunk vissza Liszteshez. Hogyan emlékszik vissza rá?
– Krisztián kiváló ember. Amikor Stuttgartban találkoztunk, gyorsan egymásra hangolódtunk a pályán és azon kívül is. Bár sokan azon a véleményen voltak, hogy a hasonló játékstílusunk miatt mi nem tudunk együtt játszani. De bebizonyítottuk ennek az ellenkezőjét. Talán neki sem volt haszontalan, hogy egymás mellett futballoztunk. A Stuttgart után a Werder Bremenben játszott, jól érezte magát Németországban. Krisztián nagyszerű játékos volt, a mai napig jó barátom.

Balakov
2002-ben a Stuttgarttal érkezett Budapestre a Ferencváros elleni UEFA-kupa-mérkőzésre. Fotó: MTI/Földi Imre

– Lisztesen kívül vannak más magyar kapcsolatai is?
– Szabics Imre, vele is játszottam. Ő is igazán nagyszerű ember és jó futballista.

– Hétfőn Magyarország–Bulgária Eb-selejtezőt rendeznek. Ki fog nyerni a Puskás Arénában?
– Bár Magyarországon értékes kapcsolataim és jó barátaim vannak, természetesen nem is lehet kérdés, hogy a hazámért szorítok. A magyar futball már előrelépett, mi Bulgáriában még mindig le vagyunk maradva. Ugyanakkor számunkra nagyon fontos, hogy sikeresen rajtoljunk az Eb-selejtező-sorozaton, és lehetőleg pontokkal távozzunk Budapestről.

– Bulgária és Magyarország legutóbb 2020-ban, Szófiában játszott egymással a 3-1-es magyar győzelemmel zárult Eb-pótselejtezőn. Emlékszik erre a meccsre?
– Természetesen. Magyarország nagyon jól játszott és megérdemelten nyert.

firo, 10.07.1994 archive image, archive photo, archive, archive photos football, soccer, WORLD CUP 1994 USA quarter-finals: Bulgaria - Germany 2:1
A bal szélen guggoló 20-as a bolgár aranylabdás, Hriszto Sztojcskov mellett. Fotó: AFP

– Az imént említette, hogy a bolgár válogatott lemaradt a nemzetközi elithez képest. Pedig a kilencvenes évek közepén a Hriszto Sztojcskovval, Jordan Lecskovval, Emil Kosztadinovval, Trifon Ivanovval és önnel felálló bolgár válogatott nagyon erős volt, a negyedik helyen végzett az 1994-es vb-n. Mi történt ezután? Manapság nem túl sikeresek…
– Hát… el tudja nekem magyarázni, hogy Puskás Ferenc óta, különösen az utóbbi harminc évben miért nem volt hozzá fogható kiemelkedő magyar labdarúgó, és miért nem nőtt fel egyetlenegy sikeres nagy generáció sem? Feltehetően ennek ugyanaz az oka. 

Sokkal többet kellett volna befektetni az infrastruktúrába és a fiatal tehetségek felnevelésébe. Mi sajnos nem ezt az utat követtük. Átaludtuk az utóbbi néhány évtizedet. Valójában vannak tehetséges fiatal játékosaink, de nincs olyan kiemelkedő generációnk, mint annak idején. Magyarország rengeteg pénzt fektetett az infrastrukturális fejlesztésbe. És jól tette, megérte!

– Bulgária mit tett?
– Egy fillért sem fektetett a futballba. Ezért nincs olyan bázisunk, mint ami önöknél megvan. És ha nincs meg az alap, akkor nehéz építkezni. Az infrastrukturális fejlesztés szerepét nem lehet elvitatni, a jelentősége rendkívül fontos a modern futball további fejlődése szempontjából. Remélem, hogy a következő bolgár kormány (április 2-án tartanak választásokat Bulgáriában – a szerk.) jobban odafigyel majd erre a gyönyörű sportágra, remélhetőleg újra sok embert vonzanak majd egyszer a stadionjaink.

A legutóbbi bolgár sztár, Bozsinov eljutott a Premier League-be:

– Talán a Manchester Cityben és a Juventusban játszott Valerij Bozsinov volt a legutolsó nemzetközi sztárjuk. De ki a mai bolgár válogatott legjobb játékosa?
– Az én generációm után is volt egy-két nagyon jó játékosunk Bulgáriában, például Dimitar Berbatov, Martin Petrov és Sztiljan Petrov. Rajtuk kívül is voltak jó futballistáink is, de ők nem értek el olyan komoly eredményeket, mint például a Manchester Uniteddel kétszeres BL-döntős Berbatov. A fiataljaink között vannak ígéretek, de ők még nem ismertek a nemzetközi porondon. A válogatottunk átalakulóban van. 

A szövetségi kapitány, Lisztes Krisztián korábbi brémai csapattársa, Mladen Krsztajics rengeteg fiatalt épített be, ez persze nagy kockázattal járt. De le a kalappal Krsztajics előtt, hogy ezt megtette. A mi helyzetünkben ez a helyes út.

– Ismeri a mai magyar válogatottat?
– Igen, és szeretem a csapatukat. Hihetetlen volt, amikor megvetette a lábát az európai elitben, a Nemzetek Ligája A divíziójában. És most már többé-kevésbé rendszeresen hozza az eredményeket. Magyarországnak jó csapata van, amely bárki ellen képes nyerni. A szenvedélyt és a csapatszellemet szeretem a legjobban a magyar válogatottban.

– A legnagyobb sztárunk, az RB Leipzigben játszik a Bundesligában. Mi a véleménye róla?
– Fiatal kora ellenére tapasztalt játékos, aki sokat tud adni a magyar csapatnak. Látja, az is nagy különbség a magyar és a bolgár válogatott között, hogy egy Lipcsében játszó játékosról kérdezett. Nekünk, bolgároknak a Werder Bremenben játszó Ilija Gruevet leszámítva nincsen Bundesliga-játékosunk. Ez is nagy különbség. De már említettem, hogy mindennek megvan az oka, és ezzel mindenki tisztában van. Sok mindent meg kell változtatnunk. Jelenleg nagyon sok fiatal, tehetséges játékosunk van a válogatottban. Remélem, hogy megmutatják a bennük rejlő potenciált, hogy felhívják magukra a jó klubok figyelmét.

– Változtatni akar, az infrastrukturális fejlesztést és a kormányzati támogatást kiemelten fontosnak tartja. Tervezi, hogy visszatér a futballhoz, vagy inkább golffal akar foglalkozni?
– A golf csak kikapcsolódás. A tenisz, a golf és a művészet a hobbim. A futball a fő tevékenységem, és mindig is az marad. Most hat hónap szünetet tartok, de nagy valószínűséggel nyáron ismét egy klubnál fogok dolgozni.

FBL-FRANCE-BULGARIA-WORLD CUP 1994
1993-ban a franciák elleni vb-pótselejtezőn vezetett az útja a karrierje legnagyobb sikeréhez. Fotó: AFP

– Melyik klub lesz az? Elárulja?
– Még nem időszerű, de ez a tervem. Régebben edzőként, sőt szövetségi kapitányként is dolgoztam. Van elég tapasztalatom, és úgy gondolom, hogy még sokat kell adnom a futballnak. Bölcs döntést hoztam: a legutóbbi munkám után igyekeztem arra használni a szünetet, hogy felkészüljek az elkövetkezendő időszakra.

Borítókép: Kraszimir Balakov tisztában van a bolgár futball problémáival (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.