Nemzetközi gazdaság

Az Orosz–ukrán háború 458. napja – friss hírek

Küszöbön az ukrán ellentámadás. Zelenszkij újabb vadászgépeket szeretne. Az orosz légierőnek mozgalmas napja volt.

Hiába a hétvége, zajlanak az események az orosz–ukrán háborúban. Bár Ukrajna elismerte, hogy Bahmutnál a város kis része csak az övék, más területeken akcióba lendültek. Az orosz beszámolók szerint 2 Storm Shadow és 19 HIMARS rakétát semmisítettek meg egy nap alatt. Nemcsak Ukrajna, hanem Oroszország területén is folytatódtak a harci cselekmények. Két azonosítatlan drón csapott le egy orosz–fehérorosz határon lévő területre. Egy épületben károk keletkeztek.

orosz-ukrán háború
Fotó: Szergej Sesztak / AFP

Hónapok óta folynak a találgatások azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna megindítja-e, és ha igen, mikor a régóta várt tavaszi nagyszabású ellentámadást. A legfrissebb információ ezzel kapcsolatban az, hogy Kijev felkészült az akció elkezdésére, így az bármikor elindulhat – árulta el egy interjúban Olekszij Danilov, az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára. Hozzátette, hogy hagytak elég időt katonáik kiképzésére, és a nyugati fegyverszállítmányok megérkezésére is. Azonban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök további fegyvereket szeretne, köztük a legjobb német vadászgépeket is.

Bár a nyugati országok azt szeretnék, hogy Ukrajna megvédje magát, Sir Mike Wigston a brit királyi légierő (RAF) vezérkari főnöke egy interjúban azt mondta, hogy amikor az ukrajnai konfliktus véget ér, és Ukrajna helyreállítja a határait, ahogy ezt meg is kell majd tennie, Oroszország sértett, bosszúszomjas, brutális hatalom lesz, amely légitámadások, rakétatámadások, tengeralattjárókról végrehajtott attakok formájában továbbra is képes lesz ártani másoknak.

Kína pedig arról számolt be, hogy konkrét erőfeszítéseket fog tenni, hogy politikai megoldást lehessen találni az ukrajnai háborúra. Ennek érdekében a külügyminiszter, Li Huj az elmúlt hetekben Varsóban, Kijevben és Moszkvában is járt, és egyeztetett a szemben álló felekkel.

Eközben hét hónappal az Oroszországot a megszállt Krím félszigettel összekötő kercsi hídon történt robbanást követően az ukrán elhárítás vezetője, Vaszil Maljuk elismerte, hogy az általa vezetett szervezetnek köze volt a támadáshoz.

 

Kijev Ukrajna Oroszország ellentámadás
Kapcsolódó cikkek