2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Külföld

Megindult az ukrán ellentámadás

Ukrajna megkezdte régóta várt ellentámadását Oroszország ellen – közölték nyugati tisztviselők. Hatalmas harcok kezdődtek Délkelet-Ukrajnában. Bahmut és Zaporizzsja térségében is nagyszabású offenzívába kezdtek az ukrán csapatok, Moszkva azonban azt állítja, hogy visszaverték a támadásokat.

  • Megindult az ukrán ellentámadás

Megindult az ukrán ellentámadás – közölték nyugati tisztviselők az ABC News-zal. Bahmut környékén már egy kilométerrel visszaszorították az orosz csapatokat.

Ezzel szemben a CNN úgy értesült, hogy bár az ukrán erők „kemény ellenállást” tanúsítanak, komoly veszteségeket szenvednek el. A lap úgy tudja, az ukránok a vártnál nagyobb ellenállásba ütköztek az orosz erők részéről.

Az orosz hadügyminiszter arról számolt be, hogy visszaverték a támadást, és visszavonulásra kényszerítették az ukránokat.

"Ma hajnali fél kettőkor az ellenség megpróbálta áttörni a védelmünket Zaporizzsjánál 1500 emberrel és 150 páncélozott járművel. Az ellenséget időben észlelték a felderítőink és megelőző csapást mértünk rájuk tüzérség és a légierő segítségével, valamint tankelhárító fegyverekkel" – mondta Szergej Sojgu, aki hozzátette, a két órán át tartó összecsapásban megsemmisítettek 40 ellenséges harcjárművet és végeztek több mint 300 ukrán katonával.

Az orosz védelmi miniszter emellett a hadiipart is felszólította, hogy minél hamarabb szállítsanak fegyvert és tankokat a frontra.

Több mint 600 négyzetkilométernyi terület került víz alá a Nova Kahovka-i gát pusztulását követően. Az árvíz sújtotta régió nagyobb, mint Budapest teljes kiterjedése. Az emberek mentése folyamatosan zajlik, gyakran a háztetőkön várják a hatóságokat a lakosok.

Az árvíz sújtotta területen rekedt embereknek az ukrán hadsereg drónokkal szállít vizet és élelmet. Az érintett terület hatalmas kiterjedése miatt sokan még napokig a víz alatt álló házaikban ragadhatnak.

Az ukrán elnök csütörtökön személyesen is Herszon megyébe utazott, ahol többek között egy kórházat is meglátogatott.

"Orvoshiánnyal küzdünk, nagyon sokan elhagyták az országot a háború miatt. Értjük a szükségleteiket, segíteni fogunk. Hálásak vagyunk a munkájukért, Önök mind hősök" - mondott köszönetet a kórház dolgozóinak Zelenszkij.

A gát felrobbantásával mindkét fél a másikat vádolja.

"Egyértelműen kijelenthetjük, hogy az ukrán fél szándékos szabotázsáról van szó. Ez az akció nagyon súlyos következményekkel jár a régió több tízezer lakosára nézve, és komoly ökológiai és egyéb következményekkel jár" – fogalmazott a gát pusztulását követően a Kreml szóvivője.

Vlagyimir Putyin elnök is figyeli az eseményeket, azonban egyelőre nem tervez Herszon megyébe látogatni. A Dnyeper délkeleti partja ugyanis már orosz terület, ahol szintén jelentősek a károk.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Kivonja katonáit Nigerből az Egyesült Államok

Megállapodás született az Egyesült Államok és Niger között az afrikai országban állomásozó amerikai katonák kivonásáról - közölte az ügyet ismerő forrás a Reuters hírügynökséggel pénteken, miután Kurt Campbell amerikai külügyminiszter-helyettes a nigeri vezetéssel tárgyalt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!