Oroszország felkészült a harmadik világháborúra

A FAB–3000 szupernehéz bombák lehetővé teszik az orosz hadsereg számára, hogy új feladatokat oldjon meg a különleges katonai hadműveleti zónában.

2024. 03. 27. 20:43
Az orosz védelmi miniszter a Nyizsnyij Novgorodi területen lévő hadiipari vállalatoknál ellenőrizte az állami védelmi megrendelés teljesítését
Az orosz védelmi miniszter a Nyizsnyij Novgorodi területen lévő hadiipari vállalatoknál ellenőrizte az állami védelmi megrendelés teljesítését Forrás: Oroszországi Föderáció Védelmi Minisztériuma
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A FAB siklóbombák „csodafegyverek” az oroszok számára, az ukránoknak pedig gyakorlatilag nincs semmijük ellene – fogalmaz a Forbes. 

Hogy érzékeltessük, mennyire veszélyes most a helyzet az ukrán dandárok számára, gondoljunk csak arra, hogy végül több napon át, napi mindössze 125 FAB-bomba kellett ahhoz, hogy az ukrán hadsereg 110. gépesített dandárja számára tarthatatlanná váljon Avgyijivka

– jegyzi meg a lap, arra utalva, hogy milyen kevés bombát kellett felhasználniuk az oroszoknak.

Lehetséges, hogy Ukrajna frontvonalbeli légvédelmének erőteljes bővítése valamelyest csökkentheti Oroszország siklóbombázó előnyét. Az ukrán légierő február körül a keleti frontvonalhoz a 90 mérföldes hatótávolságú Patriot föld-levegő rakétaütegek egy részét áthelyezte, és sikerült lelőnie az orosz légierő 13 Szu–34-es siklóbombázóját és kísérő Szu–35-ösét – írja a Forbes. 

Jegyezzük meg, a Magyar Nemzet mind az orosz, mind az ukrán felet megkérdezte, hogy vajon igaz-e ezeknek a repülőgépeknek a megsemmisítése. Eddig egyik fél sem válaszolt és egyetlen videófelvételt vagy bármilyen más bizonyítékot sem tudtak felmutatni ilyen mértékű repülős veszteségekről.

Oroszországban újraindult a háromtonnás FAB–3000-es, nagy erejű bombák tömeggyártása, amelyeket korábban Afganisztánban használtak a fegyveresek erődítményei ellen. A FAB család kevésbé erős lőszerei segítettek az orosz hadseregnek Avgyijivka felszabadításában.

A FAB tervezési és korrekciós moduljának modernizálása megváltoztatta az erőviszonyokat – fogalmaz a VPK Novosztyi.

A fővárosban, Moszkvában tartották a május 9-én tartandó győzelem napi katonai parádé főpróbáját. Az orosz katonai járművek a történelmi Vörös téren a Tverszkaja utcán keresztül jutottak el a felvonuláshoz. A próbán Tu-22M3 típusú repülőgépek is részt vettek.
Moszkvában tartották a május 9-én megrendezendő győzelem napi katonai parádé főpróbáját. Az orosz katonai járművek a történelmi Vörös téren a Tverszkaja utcán keresztül jutottak el a felvonuláshoz. A próbán Tu–22M3 típusú repülőgépek is részt vettek. Fotó: Sefa Karacan/Anadolu/AFP

A FAB–500-as bombák gyártása is többszörösére nőtt, a FAB–1500-as bombák gyártása pedig megduplázódott. A család legfiatalabb tagja továbbra is a FAB–250, amely 140 kilogramm robbanóanyagot tartalmaz. A gyártás növekedése Szergej Sojgu védelmi miniszter közelmúltbeli látogatása során vált ismertté a Nyizsnyij Novgorod-i régióban.

A vállalatnál éjjel-nappal folyik a munka, három műszakos munkarendet alakítottak ki. A személyzet létszáma 2022 óta több mint ezer fővel nőtt. Két év alatt több mint 45 ezer négyzetméternyi termelési területet újítottak fel, korszerűsítettek és helyeztek üzembe. 

A FAB–3000 körülbelül 1400 kilogramm robbanóanyagot tartalmaz. Hordozója a Tu–22M3-as nagy hatótávolságú bombázógép, amely egy erősebb bombát, a FAB–5000-est is képes szállítani. A FAB–9000 azonban továbbra is a legnagyobb – robbanóerejét tekintve az atombombák után következik, de ma már inkább múzeumi kiállítási tárgy. Tartós teste lehetővé teszi, hogy behatoljon a talajba vagy olyan akadályokba, mint az épületek és építmények emeletközi mennyezete. 

Az orosz Szu-34-es bombázó repülőgép és a nagy pontosságú irányítással felszerelt FAB-500-as bombák felszállása előtt látható, hogy ukrán célpontokat és csapatokat támadjon a dél-donyecki térség irányába 2024. március 18-án.
Orosz Szu–34-es bombázó repülőgép a nagy pontosságú irányítással felszerelt FAB–500-as bombákkal felszállás előtt (Fotó: Orosz Védelmi Minisztérium/Handout/Anadolu/Anadolu via AFP)

A FAB–3000 akár 16 kilométeres magasságból is ledobható, zuhanás közben akár 1200 km/óra sebességet is elér. Az orosz hadsereg aktívan csak Afganisztánban használta a FAB–3000-as bombákat a fegyveresek ellen. Egyes információk szerint a FAB–3000 egy célpontot körülbelül 35 méter átmérőjű körben semmisít meg. 

Szakértők szerint az univerzális tervező és korrekciós modullal ellátott FAB–1500-as légibomba megváltoztatta az egyensúlyt a fronton. A modulnak köszönhetően a bombát a célponttól 70 kilométeres távolságban lehet ledobni, így a bombázó megközelíthetetlen marad az ellenséges légvédelem számára. 

„Az ilyen erős bombák iránti kereslet azt jelenti, hogy az ukrán fegyveres erők komolyabb építményeinek lerombolásáról beszélünk. Ahogy Avgyijivka, korábban pedig a Mariupolban lévő Azovstal tapasztalatai mutatták, a harci műveletekhez nagyobb pusztító erejű bombákra van szükség” – mondja Andrej Koszkin, a Plehanov Orosz Közgazdasági Egyetem tanszékvezetője, nyugalmazott ezredes.

A FAB–3000-et jól betonozott és eltemetett célpontok ellen kell használni. Ezek általában stratégiai objektumok. Ukrajna már régóta készül erre a konfliktusra, és erős létesítményeket épített. A legfontosabb objektumok föld alattiaknak bizonyultak – ezek irányító- és kommunikációs központok, parancsnoki állások. Ukrajna igyekszik még a szokásos fejlett parancsnokságokat is jól bebetonozni. Az utóbbi időben sok nagy pontosságú fegyver jelent meg a fronton, és az egyetlen mentsvár a vastag betonréteg

– jegyezte meg Vadim Kozjulin, az orosz külügyminisztérium diplomáciai akadémiáján működő IAMP központ vezetője. Meggyőződése, hogy a FAB–3000 csak a tervezési és korrekciós modullal együtt használható. 

Egy ilyen drága és anyagigényes lőszert irányítani kell, nem csak ledobni. Bizonyos mértékig ez a taktikai nukleáris fegyvereket helyettesíti a jól védett létesítmények eltalálása szempontjából

 – teszi hozz Kozjulin.

Ugyanakkor Oroszország más korszerűsítést is végrehajtott, melynek eredményeképpen a Tornado–Sz többszörös rakétaindító rakétavetőből, a földről is indítható egy szabványos (FAB–250) légibomba. A 300 mm-es rakétavető kalibere megegyezik a bomba kaliberével, a műholdas navigációs rendszer pedig lehetővé teszi a bomba pontos célba juttatását – számolt be a Military Theme Z Telegram-csatorna. 

A FAB–250-es bombából több millió darab van az orosz raktárakban.

 

A videót a MilitaryThemeZ Telegram-csatornáján nézheti meg.

Borítókép: Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter ellenőrzi az állami megrendelések teljesülését (Forrás: Oroszországi Föderáció Védelmi Minisztériuma)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.