A német Uniper 12,3 milliárd eurós nettó veszteséget szenvedett el az év első felében, nagyrészt azért, mert az orosz gázszállítások visszafogása miatt máshonnan kellett magasabb áron beszerezni az energiahordozót – jelentette be Klaus-Dieter Maubach vezérigazgató. (Egy euró 407 forint.) A veszteség annak ellenére ilyen magas, hogy az energiaipari vállalat a múlt hónapban kapott egy 15 milliárd eurós mentőövet az államtól

A cég részvényeinek árfolyama a hírre tőzsdenyitáskor majdnem 9 százalékkal zuhant.

Az orosz gáz legnagyobb német importőrének a veszteség több mint felét a szállítások visszafogása okozta, további 2,7 milliárd eurónyit pedig az Északi Áramlat 2. engedélyezésének elmaradása, a projektet ugyanis részben az Uniper finanszírozta. „Az Uniper számára a legsürgetőbb feladat az alternatív gázellátás megtalálása” – mondta Allegra Dawes, a Third Bridge elemzője a Reutersnek, hozzátéve, hogy 2023 első felére várható az LNG érkezése az Uniper által Wilhelmshavenbe tervezett terminálon keresztül.

Gas storage facilities in Saxony-Anhalt, 08 March 2022, Saxony-Anhalt, Bad Lauchstädt: David Scheller, site foreman, walks along the compressor of VNG AG's underground gas storage facility. The storage facility combines the storage types cavern and pore storage. Here, the gas is stored either in large cavities (caverns) in the salt dome or in porous rock. The fill level of all the company's storage facilities is 25 percent, which is typical for the season. Scientists believe that a short-term supply stop of Russian gas would be manageable for the German economy. However, this would require more liquefied gas to be procured on the world market. Photo: Jan Woitas/dpa-Zentralbild/dpa (Photo by JAN WOITAS / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Jan Woitas / AFP

Az Uniper egyelőre nem is tud 2022-re vonatkozó előrejelzéseket adni, csak annyit közöltek, hogy veszteségre számítanak. Az előrejelzések szerint a helyzet jövőre javulni fog, és a cél az, hogy 2024 elején elhagyják a „veszteséges zónát” – mondta Tiina Tuomela pénzügyi igazgató.

Bár Németországban a szokásosnál gyorsabban töltik a gáztárolókat, még így is nehéz lesz eleget felhalmozni a télre. Ha sikerül is elérni a célt, a 95 százalékos feltöltöttséget novemberre, az orosz gázszállítások teljes leállása esetén akkor is csak mintegy két és fél hónapra lesz elég a gáz az otthonok fűtésére és az ipari felhasználásra – figyelmeztetett Klaus Müller, a német hálózatot szabályozó hatóság (Bundesnetzagentur) vezetője. A tárolók jelenleg 77 százalékban vannak feltöltve, ezt a szintet a tervezettnél két héttel korábban érték el. Októberre viszont a kormány előírása szerint ezt 85 százalékra kellene emelni, mivel az ősz hidegebb lehet a szokásosnál, és minden esély megvan a további zavarokra. Ez azonban Müller szerint kihívást jelent, a novemberi 95 százalékot pedig „nehéz lesz elérni”, mert bizonyos tárolók feltöltése hosszabb ideig tart. 

„Nem tudom megígérni, hogy novemberben minden németországi tárolóhely 95 százalékban tele lesz, még jó keresleti és kínálati feltételek mellett sem. A legjobb esetben is háromnegyedük fogja teljesíteni a célt” – fogalmazott.

Uniper power plant Datteln, 26 April 2020, North Rhine-Westphalia, Datteln: Steam rises from the cooling tower at the coal-fired power plant Datteln 4 of the operator Uniper. Photo: Bernd Thissen/dpa (Photo by BERND THISSEN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Bernd Thissen / AFP

Problémát okozhatnak a költségek is, hiszen a Gazprom burkoltan bejelentette, hogy az további visszafogásával 60 százalékos gázáremelést okoz majd a télre. A cég közleménye legalábbis azt vetítette előre, hogy a télen ennyivel nőhetnek az európai árak, 

ezer köbméteré meghaladhatja majd a négyezer dollárt, miközben a Gazprom termelése és kivitele folyamatosan csökken a nyugati szankciók miatt. 

(Egy dollár 401,51 forint.) A kivitel 36,2 százalékkal, 78,5 milliárd köbméterre eset vissza január 1. és augusztus 15. között, a kitermelés pedig 13,2 százalékkal, 274,8 milliárd köbméterre az egy évvel korábbihoz képest – olvasható a közleményben. A kitermelés augusztusban eddig 32,2 százalékkal csökkent a júliusi 35,8 százalékos visszaeséssel szemben éves összevetésben – közölte  Jevgenyij Szuvorov, a CentroCreditBank közgazdásza az MMI Telegram-csatornáján, hozzátéve, hogy az export 59 százalékkal csökkent az előző havi mínusz 58,4 százalék után.

Oroszország közben folytatja a gázszállításokat Délkelet-Ázsiába, cseppfolyósított formában (LNG) is szállítja az energiahordozót, amire eddig ritkán volt példa.

A Refinitiv Eikon adatai szerint két rakomány orosz LNG került Indonéziába. A Borisz Davidov tartályhajó július elején rakodott be egy szállítmányt a Jamal-félszigetről, a hónap végén az Arun terminálon kirakta ennek mintegy a felét, a többit pedig továbbszállította Kínába, azon belül is Sencsenbe. Egy másik tartályhajót, a Grace Cosmost a Szahalin 2. mezőn töltötték fel, és augusztus 13-án rakodott ki ugyancsak az Arun terminálon. Az indonéz állami vállalat, a Pertamina többségi tulajdonában lévő terminált 2015-ben alakították át átvevő és újragázosítási létesítménnyé – emlékeztetett tudósításában a Reuters. Mivel ma Indonéziában munkaszüneti nap van, a hírügynökség nem tudta elérni a Pertaminát kommentárért.