Közélet

Védtelenül hagyta határait Oroszország, mindenkit Ukrajnába küldtek

A nyugati határait őrző 30 ezer katonájának nagyjából 80 százalékát Ukrajnába irányította Oroszország. Ezzel védtelenül hagyta a NATO-val határos területeit.

Kivonta a katonáit a nyugati határairól Oroszország. A Foreign Policy című amerikai lap értesülései szerint Moszkva a Finnországgal, Észtországgal, Litvániával és Lettországgal határos területéről nagyjából 25 ezer katonát vont el, így nagyságrendileg csak ötezer maradt a térségben. Ez azért érdekes, mert Oroszország előszeretettel állomásoztatott itt több ezredet is, hiszen ez az „ellenséges” NATO-val közös határa. 

The,Soldiers,Are,Standing,In,The,Open,Hatches,Of,The, The soldiers are standing in the open hatches of the tank. The Russian military on military equipment is going around the city. The soldiers are standing in the open hatches of the tank. The Russian military on military equipment is going around the city.
Fotó: Shutterstock

Nagyon jelentős átcsoportosítás zajlott le az elmúlt hónapokban. Az az erő, amely eddig a NATO-val közvetlenül szembenézett évtizedeken keresztül, gyakorlatilag eltűnt

– nyilatkozta a lapnak egy magas rangú európai NATO-tisztviselő. 

Érdekesség, hogy a térségben lévő légierő és a Kola-félszigeten állomásozó orosz flotta létszáma nem változott, vagyis ezeket továbbra is itt, készenlétben tartja Moszkva. Viszont a katonákat és az egyéb hadianyagot, például a rakétaindító eszközöket és tüzérségi ágyúkat tömegével csoportosítják át a térségből. 

Elvitték a Szentpétervárt védő légvédelmi ütegek nagy részét is. 

Az új bevetési hely is elég egyértelmű a lap szerint: ezen katonák és a felszerelés már az ukrajnai invázióban vesznek részt. Miután tavasszal jelentős veszteségeket szenvedtek el a hadszíntéren az oroszok, így valahogyan meg kellett oldani az utánpótlást. A helyzet azért is érdekes, mert a térségben hamarosan két újabb NATO-tag lehet, hiszen várhatóan Svédország és Finnország is csatlakozik az Észak-atlanti Szerződéshez. Már csak két állam, Magyarország és Törökország ratifikációja szükséges ehhez, a magyar kormány pedig hivatalosan is jelezte támogatását

Török részről már jóval nehezebb lesz rábólintani a csatlakozásra. 

Bár a térségből elvitték a hadsereg jelentős részét, ennek ellenére ez sem volt elég az ukrán előrenyomulás megakadályozására, hiszen múlt héten Vlagyimir Putyin részleges mozgósítást rendelt el. Ez ugyanakkor vissza is ütött kissé: több száz ezer fiatal orosz férfi menekült el néhány nap alatt az országból külföldre. 

A TASZSZ orosz hírügynökség finn lapokra hivatkozva csütörtökön arról írt, hogy várhatóan Helsinki szeptember végével lezárja a határait az orosz turisták előtt, ezzel elvágva a sorozás elől menekülők egyik fő útvonalát. 

 

orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek