A szülői bónusz lényege, hogy a Szlovákiában adózó dolgozók 2023-tól hozzájárulhatnak a szüleik nyugdíjához, ez a korábban ismeretlen megoldás a nyugdíjasok mintegy 80 százalékának anyagi helyzetét javítja.

A szülői bónuszra csak azok a nyugdíjasok jogosultak, akiknek a gyermekei Szlovákiában dolgoznak. Nem fizethet bónuszt, aki fegyveres testületnél szolgál, aki munkanélküli, aki súlyos fogyatékkal él, ezért munkaképtelen. A gyermek mindkét szülője számára a bruttó bére 1,5-1,5 százalékát utalhatja el, ami a jövőben nem csökkenti saját nyugdíja nagyságát. Például ha a dolgozó 1000 eurót keres, egy-egy szülő évente 180 eurót kaphat (12-szer 15 euró). 

A bónusz nagyságát a két évvel korábbi bérből számítják ki, van felső határa, legfeljebb a mindenkori átlagbér 1,2-szereséből számítható ki.

További megkötés, hogy csak azok lesznek rá jogosultak, akik öregségi nyugdíjban részesülnek. A jövő évi szülői bónuszt a 2023-as év egészére egy tételben fizetik ki, az intézkedés pedig a jövő évi költségvetést várhatóan mintegy 250 millió euróval csapolja meg. Ha valaki nem akarja, hogy valamelyik szülője bónuszban részesüljön, annak 2023 február végéig jeleznie kell a nyugdíjfolyósító Szociális Biztosítónál ezt a szándékát.

Fotó: Jakub Sukup / AFP

Változik a nyugdíjba vonulás ideje is. 

A a várható átlagéletkorral együtt tolódik ki.

Ha a statisztikából indulunk ki, akkor évente mintegy két hónappal nő a most 64 éves korban befagyasztott nyugdíjkorhatár. Ez a változás az 1967-ben vagy a még később születetteket érinti, az ennél idősebbek legkésőbb 64 évesen nyugdíjba vonulhatnak. A nők esetében azonban gyermekenként 6 hónapot számítanak le, de maximum csak 18 hónapot. Szlovákiában napjainkban az átlagéletkor a férfiaknál 74 év, nőknél pedig már 80 feletti – 1990 óta az átlagéletkor 6 évvel emelkedett.
Az elfogadott társadalombiztosítási törvény szerint 

40 évnyi munkaviszony után lehetővé teszik a korengedményes nyugdíjazást. 

Vagyis ha valaki 18 évesen lépett munkába, 58 évesen elmehet nyugdíjba. Aki úgy dönt, hogy ilyen feltételek mellett megy nyugdíjba, annak a nyugdíját minden egyes olyan hónap után, amely az épp aktuális nyugdíjkorhatárig van még hátra, 0,3 százalékkal csökkentik. Akinek például egy éve van hátra a nyugdíjkorhatárig, az 3,6 százalékkal kisebb nyugdíjat kap, miközben most az átlagnyugdíj 515 euró. A másik megoldás: két évvel a nyugdíjkorhatár előtt bárki nyugdíjba mehet, ha a korengedményes összege meghaladja az egy felnőtt személyre számított létminimum 1,6-szeresét. Ez most 234,50 euró, ennek 1,6-szerese 375 euró, azaz akinél ennél kisebb nyugdíjat számolnak ki, az nem vonulhat idő előtt vissza.