Számos üzemanyagtöltő állomáson csálén kitett papírtáblákon tájékoztatják a vevőket, hogy van-e benzin a kúton, és ha igen, milyen áron és mennyiségben kapható – figyelt fel a jelenségre az AP Magyarországon járt munkatársa. 

Budapest 2022.11.30.benzinkút
Fotó: Kallus György / VG

Az egyik martonvásári független benzinkútnál például azt jelezte a tábla, hogy csak két liter üzemanyag kapható a 480 forintos kedvezményes áron. 

A töltőállomás tulajdonosa, Gépész László szerint a mennyiségi korlátozást azért kellett bevezetniük, mert a Mol az elmúlt három héten sem nekik, sem a többi független üzemeltetőnek egyáltalán nem szállított üzemanyagot.

Nullára csökkentették a kiszállítást, így a szabályozott árú üzemanyag teljesen eltűnt a kis kutakról

– mondta Gépész László, aki egyben a Független Töltőállomások Magyarországi Szövetségének társelnöke is.

Mivel a nyersolaj beszerzési ára jócskán megemelkedett a háború kitörése óta, a kormány pedig bevezette a kedvezményes értékesítési árakat, már csak a Mol importál Magyarországra kőolajat, ám újabban műszaki problémákra, meghibásodásokra hivatkozva a vállalat százhalombattai finomítóját is csak mintegy 50 százalékos kapacitással működteti.

Eközben a kőolajat Oroszországból Ukrajnán keresztül Magyarországra szállító üzemelése is akadozott néhányszor a hadi események miatt, ami szintén hozzájárult az elmaradáshoz.
A Molt hiába kereste az ügyben az AP.
Gépész szerint mindenesetre a több mint egy éve érvényben lévő árplafon bevezetése óta ugrásszerűen megnőtt a fogyasztás, ami súlyosbította az országszerte 500 töltőállomást érintő ellátási problémákat.

„Az olcsó dolgok könnyebben fogynak, az emberek úgy veszik az üzemanyagot, mintha nem lenne holnap” – mondta. 

A hírügynökség hivatkozik Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdai sajtótájékoztatójára is, ahol elhangzott, hogy az árplafon – amely többszöri meghosszabbítás után december 31-én jár le – csak addig maradhat érvényben, amíg a Mol képes lépést tartani a kereslettel.

Magyarország nagymértékben függ az orosz olajtól és gáztól – írja az AP. 

A budapesti kormány ezért erőteljesen kampányol az Moszkvával szemben elrendelt, a fosszilis tüzelőanyagok importját érintő szankciók ellen, ezeket okolva az energiaárak emelkedéséért és a szárnyaló inflációért.
A kormány álláspontját osztotta a szintén a tudósítónak nyilatkozó pusztaszabolcsi gazdálkodó, Vastag Mária is, aki kényszerűségből éppen egy 10 literes kannát töltött meg piaci áron forgalmazott benzinnel, mivel több mint két hete nem jutott hatósági áron forgalmazott üzemanyaghoz.

Jobb lenne, ha az Európai Unió abbahagyná a piszkálódást, és nem követelné, hogy mondjunk le az orosz energiáról, mert sajnos tőlük függünk ebben a tekintetben

– mondta.

A Slovnaft szerint az extraprofitadó veszélyezteti az energiabiztonságot

Szlovákia 70 százalékos szolidaritási hozzájárulást vetett ki az energiacégekre.