Nemzetközi gazdaság

Vészjósló az oroszok válasza az EU-s olajársapkára

Oroszország csak olyan országoknak fog kőolajat eladni, amelyek piaci körülmények között működnek együtt vele.

Oroszország csak olyan országoknak fog kőolajat eladni, amelyek piaci körülmények között működnek együtt vele – jelentette ki Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes vasárnap a Rosszija 24 hírtelevíziónak. Hangsúlyozta, hogy Oroszország akkor is ragaszkodni fog ehhez az elvhez, ha csökkentenie kell a kitermelést.

Russian,Oil,Industry,Concept.,Oil,Tube,Pipeline,With,Spilled,Oil
Fotó: Maxx-Studio

Az Európai Bizottság szombaton közölte: a G7-országok, az EU tagállamai és Ausztrália megállapodtak abban, hogy hétfőtől 60 dolláros hordónkénti árplafont vezetnek be a tengeren szállított orosz olajra. Novak rámutatott, hogy az árplafon bevezetése olyan, nem piaci, a hatékonysággal ellentétes eszköz, amely ellenkezik a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályaival is. Elmondta, hogy az orosz kormány olyan mechanizmust fog kidolgozni, amely megtiltja a kereskedelmet az olajárak felső határának feltételével.

Mi a gyakorlatunkban nem készülünk ársapkaeszközöket alkalmazni. Most olyan mechanizmusokon dolgozunk, amelyek megtiltják az ársapkaeszköz használatát, függetlenül attól, hogy milyen szintet állapítanak meg

– mondta.

„Úgy véljük, hogy egy ilyen beavatkozás további destabilizációhoz, az energiaforrások hiányához és a beruházások csökkenéséhez vezethet. Ez nemcsak az olajat, hanem más, a piacon lévő termékeket, és nemcsak Oroszországot, hanem más országokat is érinthet” – tette hozzá az orosz miniszterelnök-helyettes.

 

olajársapka Oroszország Európai Unió olaj
Kapcsolódó cikkek