Extrém hideget, mínusz 25 fokos hőmérsékletet mértek Magyarországon

Egy saját fejlesztésű mérőeszköz segítségével mínusz 25,1 Celsius-fokot mértek a Bükk-fennsíkon kedd reggel.

MAGYAR NEMZET
Forrás: Index2023. 02. 08. 9:42
null
Parádfürdõ, 2018. február 28. Behavazott erdõ az Ilona-völgyben, Parádfürdõ közelében 2018. február 28-án. MTI Fotó: Komka Péter Fotó: Komka Péter

Egy saját fejlesztésű mérőeszköz segítségével mínusz 25,1 Celsius-fokot mértek a Bükk-fennsíkon kedd reggel.

Kerékgyártó Róbert amatőr meteorológus számolt be a közösségi oldalán az értékről, amelyet reggel hét óra előtt tíz perccel mért a műszer. A bejegyzés szerint

 a következő pár napban az éjszakai órákban jó eséllyel előfordulhatnak újra mínusz 25 , de akár mínusz 30 fokos értékek is. 

A férfi saját fejlesztésű eszközével mérte folyamatosan a töbör mikroklímáját – írja az Index.

Hozzátette, hogy a titok nyitja a szélcsendes időjárásban, a hófelszínben és a sarkvidéki száraz, hideg levegőben rejlik.

A töbör jellegzetes felszíni karsztforma, amit dolináknak is neveznek. Egyfajta mélyedés a földfelszínen, amelynek az átmérője a pár méterestől egészen a pár száz méteresig is terjedhet – tette hozzá a lap.

A Bükkben több is van belőlük, mikroklímájuk sajátos, ráadásul az aljukon nyáron is kialakulhatnak mínuszok. 

Életbe lépett a vörös kód

Ahogyan arról a Magyar Nemzet korábban már beszámolt, az átlagosnál jóval hidegebb időjárás miatt három régióban is életbe léptették az úgynevezett vörös kódot. Az intézkedéssel a Belügyminisztérium arra kötelez valamennyi szociális intézményt, hogy fogadja be a hajléktalan vagy bajba jutott embereket. 

A riasztás kedd este nyolc órától szombat reggel nyolc óráig él a Dél-Alföldön és Észak-Magyarországon, a közép-magyarországi régióban pedig csütörtök reggel nyolc óráig tart majd. A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban éjszakánként mínusz 10 fokig vagy az alá is eshet a hőmérséklet, ezért a kormány arra kér mindenkit, hogy ha bajba jutott embert lát, értesítse a hajléktalanellátók diszpécserszolgálatát. A telefonszámok megtalálhatók a Kormány.hu weboldalon. 

Egész héten velünk marad a fagy

Mint arról olvasóinkat tájékoztattuk, az egész hetünk alapvetően napos, de hideg lesz, csapadékra pedig alig vagy nem is kell számítani. A legmagasabb nappali hőmérséklet a hét első felében 0 fok körül alakul, majd a hét közepétől lassan emelkedik a nappali felmelegedés mértéke, vasárnap kora délután már 3, 8 fok is lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 5 fok között várható egész héten, a fagyzugos helyeken hidegebb is lehet.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/Komka Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.