Reagált az amerikai külügy Putyin döntésére

Korábbi nyilatkozataikhoz tartják magukat, de folyamatosan figyelik a helyzetet.

Magyar Nemzet
2023. 03. 26. 8:02
United States Department of State
gyurcsányputyin4
WASHINGTON D.C., UNITED STATES - DECEMBER 13: United States Department of State building is seen in Washington D.C., United States on December 13, 2022. Celal Gunes / Anadolu Agency (Photo by Celal Gunes / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Fotó: AFP/Anadolu Agency

Korábbi nyilatkozataikhoz tartják magukat, de folyamatosan figyelik a helyzetet.

Higgadtan reagált az Egyesült Államok külügyminisztériuma Vlagyimir Putyin orosz elnök szombati bejelentésére, amely szerint a következő hónapokban taktikai nukleáris fegyvereket telepít Belarusz területére.

Nem láttunk okot arra, hogy kiigazítsuk saját stratégiai nukleáris álláspontunkat, és arra sem, hogy Oroszország nukleáris fegyver bevetésére készülne

– mondta Vedant Patel külügyminisztériumi szóvivő a CNN-nek adott nyilatkozatában. A külügyminisztérium nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy továbbra is figyelemmel kíséri Oroszország azon tervét, hogy taktikai atomfegyvereket állomásoztat Belaruszban, de nem módosítja nukleáris fegyverkezési stratégiáját.

Oroszország és Belarusz már egy ideje tárgyaltak a fegyverek mozgatásáról, az elmúlt év során többször is nyilatkoztak erről – mondta egy másik külügyminisztériumi szóvivő.

Korábban Washington világossá tette Putyin számára, hogy bármilyen nukleáris fegyver ukrajnai bevetésének következményei lesznek, még a kis hatótávolságú taktikai eszközöknek is, de szándékosan elzárkózott attól, hogy pontosan megfogalmazza, mik lennének ezek.

Októberben Joe Biden amerikai elnök úgy nyilatkozott, felelőtlenség lenne arról beszélni, hogy mit tenne vagy mit nem tenne, válaszul az orosz nukleáris fegyverek bevetésére. Utalt azonban az események gyors eszkalálódásának lehetőségére.

Hibák történhetnek, tévedések lehetnek, senki sem lehet biztos abban, hogy mi fog történni, és ez armageddonnal végződhet

– mondta.

Moszkva július elejére befejezi a taktikai atomfegyverek speciális tárolójának építését Belaruszban, közölte Putyin az orosz állami műsorszolgáltató egyik adásában. Elmondta, hogy Moszkva már átadott egy Iszkander rövid hatótávolságú rakétarendszert, amely nukleáris és hagyományos robbanófejjel is felszerelhető.

 

Borítókép: Az Egyesült Államok külügyminisztériumának épülete Washingtonban, az Egyesült Államokban 2022. december 13-án (Fotó: Anadolu Agency/Anadolu Agency via AFP/Celal Gunes)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.