Elővették az etnikai kártyát a horvátok, büntet a FIFA

Fegyelmi eljárás indult a Horvát Labdarúgó-szövetség ellen, mert a válogatott szurkolói sértő módon viselkedtek a kanadai válogatott szerb származású kapusával, Milan Borjannal szemben a katari világbajnokságon.

Magyar Nemzet
2022. 11. 29. 20:07
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vasárnapi Horvátország–Kanada mérkőzésen – amelyet a horvátok nyertek 4-1-re – az európai együttes szimpatizánsai egy Knin 95 feliratú transzparenssel üzentek a szerb származású kanadai kapusnak, Milan Borjannak.

Hogy miért sértő ez az üzenet? Nos, Knin a bosnyák határ közelében fekvő horvát város, a Krka Nemzeti Parktól északkeletre, amelynek a délszláv háború előtt jelentős számú szerb kisebbsége volt. A városért súlyos harcok folytak, végül a szerbek 1995-ben elmenekültek. Így tett többek között Milan Borjan családja is, a kanadai kapus akkor csupán nyolcéves volt. A szerbek jellemzően mezőgazdasági gépeken hagyták el a települést, éppen ezért tüntettek fel a horvát drukkerek ironikusan egy traktormárkát is a drapérián. 

A FIFA egyelőre nem közölte, mikor várható döntés a fegyelmi ügyben.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: Milan Borjan (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.