Közélet

A zaporizzsjai atomerőművet már nem lehet megmenteni

Egyre több a katona és fokozódik a harci tevékenység Zaporizzsja régióban, ami veszélybe sodorja az itt található atomerőművet. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség igazgatója arról beszélt, hogy mindenképpen egy biztonságos, fegyvermentes zónát kellene kialakítani a létesítmény körül. Rafael Grossi szerint így, hogy egyre több a katona az atomerőmű közelében, már nem lehet garantálni a biztonságát.

Olyan mértékben nő a katonai tevékenység a zaporizzsjai atomerőmű térségében, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) igazgatója szerint a létesítményt már nem lehet megvédeni. Rafael Grossi szerdán látogatta meg a létesítményt, hogy saját szemével győződhessen meg az erőmű biztonságáról.

IAEA Director General Grossi travels to Zaporizhzhya Nuclear Power Plant
ZAPORIZHZHIA, UKRAINE - MARCH 29: The Director General of the International Atomic Energy Agency (IAEA), Rafael Mariano Grossi (not seen), visits Ukraine’s Zaporizhzhya Nuclear Power Plant (ZNPP) in Russian-controlled Energodar, on March 29, 2023. Grossi visits the power plant to observe nuclear safety and security situation at the facility. Stringer / Anadolu Agency (Photo by STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

Grossi elmondta, hogy 

az atomerőmű körül jelentősen megnőtt a katonai egységek száma azóta, hogy legutóbb a helyszínen járt.

A NAÜ tavaly szeptemberben helyezett át egy szakértőcsapatot a zaporizzsjai erőműbe, akiknek az a feladatuk, hogy felügyeljék a létesítmény biztonságos működését. A nemzetközi csapat jelenléte ellenére Grossi még mindig úgy látja, hogy az atomerőmű helyzete bizonytalan.

Az egyértelmű, hogy a katonai tevékenység fokozódik a régióban, egyre több a katona az erőmű körül is. Ez nagy probléma, mivel az üzemnél egy biztonságos, fegyvermentes zóna kialakítására lenne szükség

– mondta a látogatást követően Rafael Grossi. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség attól tart, hogy ha a front áttolódik Zaporizzsja régióba, akkor egy eltévedt rakéta bármikor katasztrófát okozhat.

Már az ellentámadásra félretett eszközöket is be kell vetniük Bahmutnál az ukránoknak

Egyre véresebbek a harcok a kelet-ukrajnai városért. Bahmut védelme érdekében már a tartalékokat is fel kell használnia Kijevnek.

Zaporizzsja térsége két részre szakadt, egyik fele ukrán, a másik pedig orosz fennhatóság alatt van. Szerdán az ukrán sereg HIMARS rakétarendszerrel támadta meg a terület orosz központját, Melitopolt. A város mélyen a front mögött terül el, így a támadás fokozottan kiemelt értékű. A rakéták a polgári infrastruktúrát is megrongálták, a város és a környező falvak áram nélkül maradtak. Egy vasúti raktár megsemmisült.

Melitopol az orosz sereg déli parancsnokságának fontos vasúti csomópontja. Az utánpótlás-szállítás mellett ez a város köti össze a szárazföldön Oroszországot a Krím félszigettel. Csütörtökön ukrán és orosz források is megerősítették, hogy a kijevi csapatok dróntámadást hajtottak végre a Krím szívében található egyik légitámaszpont ellen.

 

háború Zaporizzsja atomerőmű
Kapcsolódó cikkek