Krakkó és Gdansk is megelőzte Varsót a lengyelországi fizetési rangsorban, írja a Warszawa naszemiasto lengyel lap az ország statisztikai hivatalának legújabb adatai alapján.

Krakow becomes the first Polish city to ban older cars to fight air pollution
Fotó: AFP

A 9 főnél nagyobb vállalkozások körében mért adatok szerint 2023 márciusában a krakkói átlagkereset mostani árfolyamon számolva bruttó 838 ezer forint, Gdanskban 804 ezer forint, míg Varsóban 791 ezer forint volt.

A teljes lista így néz ki:

Krakkó – 10 051 zł

Gdansk – 9645 zł

Varsó – 9490 zł

Poznan – 9160,60 zł

Katowice – 8308 zł

Torun – 8146 zł

Torun után Szczecin, Bydgoszcz, Opole, Rzeszów és Lódz következik a listán. Az előző év azonos időszakához képest a vállalati szektorban a havi bruttó átlagbér 2023 márciusában Varsóban 9490 zloty volt, ami 11,7 százalékos növekedést jelent 2022-hez képest. Krakkó Lengyelországban elsőként lépte át a 10 000 zlotys határt, de ha Varsóban az éves növekedés továbbra is 10-11 százalékos marad, akkor egy év múlva a főváros is csatlakozhat.

Krakkó az SSC beruházók egyik kedvenc célpontja

Korábban lapunknak a Hays Hungary munkaerőkölcsönző és toborzó vállalat arra hívta fel a figyelmet, Lengyelország sok szempontból szerencsésebb helyzetben van mint Magyarország, hazánkkal ellentétben – ahol koncentrálódik képzett munkaerő – a fővároson kívül több nagyváros, mint Krakkó, Wroclaw, Poznan, Katowice és Tricity is, vonzó befektetési célpontnak számít.

Ugyan Varsó az egyik legfőbb üzleti központ, az új SSC beruházások elsőszámú célpontja a 800 ezres Krakkó.

A lengyel fővárosban kevés üzleti szolgáltató központ és BPO központ működik, a várost inkább asszociálják a nagy IT hubok és kutatás-fejlesztési központok székhelyeként, amelyekben jellemzően több ezren dolgoznak.

Budapesten közel 700 ezer a bruttó átlagbér

A magyar adatokkal való összehasonlítást nehezíti, hogy az idei évtől a KSH a munkáltatók teljes körére vonatkozóan közöl adatokat, amelyek érthetően alacsonyabbak, mint a 9 főnél nagyobb vállalkozások körében mért lengyel adatok. Mindenesetre Budapesten első negyedévben bruttó 668 ezer forint az átlagfizetés, ami jócskán elmarad a lengyel bérektől, viszont a jó hír, hogy a magyar fővárosban már 100 ezer főre tehető az SSC szektorban dolgozók száma, és hírek szerint a befektetői érdeklődés egyáltalán nem hagyott alább a nehézségek ellenére. Bár az is igaz, lenne hova fejlődni, ha azt vesszük, hogy az 1,2 milliós Prágában másfélszer többen, 145 ezren dolgoznak az ágazatban. 

Ami a márciusi számokat illeti, ahogy az úgy a bérnövekedés magasabb Magyarországon, a lengyeleknél: míg nálunk a vállalkozások körében 18,7 százalékkal nőttek a keresetek 25,2 százalékos infláció mellett, addig Lengyelországban a 12,6 százalékos bérdinamika 16,1 százalékos drágulással párosult. Lengyelországban 7508 złoty volt, azaz 626 ezer forint a bruttó átlagkereset, ami némileg magasabb az idehaza mért 599 ezer forintnál.