Nemzetközi gazdaság

Orosz légicsapás ért egy működő ukrán repteret

A hétvégén is folytatódtak az orosz–ukrán harcok. A két fél egy nap leforgása alatt 23 alkalommal csapott össze. Az orosz tüzérség Kijevet nem, de egy repteret eltalált. Az ukránok továbbra is tartják Bahmut egy részét, miközben a honvédők ellentámadása bármikor megindulhat.

Oroszország vasárnap kora reggel újabb légi csapásokat indított Ukrajna ellen. A támadások elértek egy központi régióban található repülőteret, de nem találták el a fővárost, Kijevet. Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője a helyi televíziónak elmondta, hogy hat cirkálórakétából négyet lelőtt a légvédelem, kettő azonban egy működő repülőteret talált el a központi Kropivnyickij város közelében. Ezeken túl Szumi régióban öt iráni gyártmányú drónból kettő mért csapást. Megtámadták Kijevet is, de a légvédelem minden arra irányuló lövedéket időben megsemmisített.

A kelet-ukrajnai Dnyiprót támadták az oroszok.
Fotó: MTI / AP / Ukrán országos rendőrség

Egész Ukrajnában közel három órán át légiriadó volt érvényben 

– tudatta a Reuters.

Bahmut térségében továbbra is elkeseredett a küzdelem. Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka szerint az összecsapásokban Moszkva még mindig jelentős veszteségeket szenved. Habár Oroszország már áprilisban azt állította, hogy elfoglalta a várost, az ukrán hatóságok szerint még mindig ellenőrzésük alatt tartanak egy kis területet. Sőt, az ország legfelsőbb katonai parancsnoksága vasárnapi jelentése szerint az oroszok két hadművelete is sikertelen volt.

A brit védelmi hírszerzés szombaton közölte, hogy Oroszország a reguláris katonai egységeit folyamatosan átcsoportosítja Bahmut térségébe, a Wagner csoport harcosai helyére.

Az elmúlt 24 órában 23 összecsapás volt a Donyeck-régióban, ahol Bahmut is található, és a szomszédos Luhanszkban az ukrán fegyveres erők szerint.

Támadás orosz földön is történt: Belgorod régióban ketten meghaltak, többen megsebesültek, a kormányzója szerint már nem biztonságos az ott-tartózkodás.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig interjúban arról számolt be, hogy erői készen állnak a régóta várt ellentámadás megindítására, hogy visszaszerezzék az orosz ellenőrzés alatt tartott területeket – jelentette a Reuters.

A nélkül Ukrajna képtelen lenne ellentámadást indítani

A nyugatiak által kiképzett és felfegyverzett katonai egységek fogják vezetni az ukrán hadsereg ellentámadását, ami bármikor megkezdődhet.

 

 

Bakhmut támadás Ukrajna orosz-ukrán háború légicsapás
Kapcsolódó cikkek