Rekonstruálták az Északi Áramlat elleni támadásban résztvevő hajó útját

A jármű útvonaláról letérve lengyel vizekre merészkedett és a robbanások környékén is járt.

Gábor Márton
2023. 06. 10. 19:26
null
Balti-tenger, 2022. szeptember 29. A svéd parti õrség felvételén földgáz bugyog fel az Északi Áramlat 2 csõvezetékbõl a Balti-tengeren, svéd felségvizeken 2022. szeptember 28-án. Négy nap alatt ez a negyedik hely, ahol megsérült az orosz gázt szállító Északi Áramlat 1 és 2 gázvezeték. A négy lyukból kettõ Svédország, kettõ pedig Dánia kizárólagos gazdasági övezetében van. Svéd szeizmológusok 26-án két robbanást észleltek a vezetékpár nyomvonalán. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Svéd parti õrség Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb nyomokra bukkantak a német hatóságok az Északi Áramlat gázvezetékek ellen tavaly szeptemberben elkövetett szabotázsakciók kapcsán: a hatóságok most olyan bizonyítékokat vizsgálnak, amelyek arra utalnak, hogy az elkövetők bázisa Lengyelországban volt, azaz a közép-európai ország volt a logisztikai és finanszírozási csomópontja a támadásoknak. A nyomozók egyúttal azt is vizsgálják, hogy a művelet végrehajtásához használt, a németországi Rostockból indult Andromeda nevű jacht miért merészkedett lengyel felségvizekre.

A biztonsági kamerák felvételei és szemtanúk állításai szerint ugyanis egy lengyel rendszámú, fehér furgon érkezett a kikötőben állomásozó jachthoz. A hatóságok szerint ekkor pakolhatták meg robbanószerrel a hajót.

A német nyomozók teljesen rekonstruálták az Andromeda kéthetes útját, amely feltételezések szerint részt vett a második világháború óta a kontinensen végrehajtott legnagyobb szabotázsakcióban.

A legfrissebb eredményeket a jacht rádió- és navigációs berendezéseinek adataiból, az elkövetők által használt műholdas és mobiltelefonokból, Gmail-fiókokból, valamint a fedélzeten hagyott DNS-mintákból állították össze.

A hatóságok arra a megállapításra jutottak, hogy a hajó mindkét robbantás helyszínén járt – mindez megerősíti azt a feltételezést, hogy az Andromeda fontos szerepet játszott az Északi Áramlat elleni támadásokban.

A vizsgálat amellett, hogy tovább fokozhatja a feszültséget a NATO tagországai között, ronthatja a Lengyelország és Németország közötti viszonyt is. Lengyelország ugyanis sok szomszédjához és az Egyesült Államokhoz hasonlóan ellenezte az Északi Áramlat gázvezetékeket, amelyeket Vlagyimir Putyin orosz elnök geopolitikai fegyverének tekintett, mondván Európát függővé teszi az orosz energiától.

A nyomozást vezető német szövetségi főügyész szóvivője nem kívánt nyilatkozni arról, hogy a vizsgálat kiterjedt-e Lengyelországra, vagy hogy kérték-e a lengyel hatóságok közreműködését. Más, a nyomozást ismerő német tisztviselők azt állították, hogy nincs bizonyítékuk arra vonatkozóan, hogy a lengyel kormány részt vett volna a támadás előkészítésében, vagy végrehajtásában.

A lengyel tisztviselők ugyanakkor elismerték, hogy az ország hosszú balti-tengeri partvonala, illetve az Ukrajnával közös több mint 500 kilométeres határa és jelentős ukrán lakossága megkönnyíti egy ilyen akció végrehajtását. A tisztviselők azonban azt állították, hogy a kormány nem játszott szerepet az Északi Áramlat elleni támadásban.

Biztosíthatom önöket, hogy egyetlen lengyel intézmény sem érintett ebben a történetben, és ez nem állami ügy. Nem tudom kizárni, hogy valamilyen lengyel cég vagy bármi más érintett ebben az ügyben

 – mondta egy magas rangú lengyel tisztviselő.

A kilenc hónappal ezelőtt történt szabotázsakció ügyének végére máig nem került pont, ám a legújabb nyomozási eredmények megerősíteni látszanak a hatóságok álláspontját, miszerint ukránok rendezték meg a merényletet, lengyel tisztviselők azonban mást mondanak: álláspontjuk szerint az Andromeda részt vett az akcióban, és továbbra is azt állítják, hogy Oroszország megrendezhette a támadást, ezzel besározva Ukrajnát. Az elmúlt napokban újabb fejlemények láttak napvilágot az Északi Áramlat elleni támadások kapcsán.

Ezek szerint az ukránok eredetileg a 2022 júniusában tartott nagy balti-tengeri haditengerészeti gyakorlat idejére időzítették volna az akciót, de azt valamiért felfüggesztették, így erre végül csak szeptemberben került sor. 

Szintén kiderült, hogy az amerikaiak és a németek ekkor már tudtak a műveletről. Washington eleinte nem vette komolyan az információt, mert nem tartották megbízhatónak az ukrán forrást, a meg nem nevezett európai partner azonban másképp vélekedett, és Németországgal is megosztotta a tervet még júniusban. A The Washington Post amerikai napilap forrásai lehetségesnek tartják, hogy az ukránok tudomást szereztek a terv kiszivárgásáról, és ezért változtattak néhány elemén.

 

Borítókép: A svéd parti őrség felvételén földgáz bugyog fel az Északi Áramlat 2 csővezetékből a Balti-tengeren, svéd felségvizeken. (Forrás: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Svéd parti őrség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.