A Liu fivérek a kínai himnuszról beszéltek, amit egy „árulóval” énekeltek + videó

Világbajnokságon a múlt hét végén szerepelt először a kínai válogatottban a magyar színekben olimpiai bajnok Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor, s ugyan a két rövid pályás gyorskorcsolyázó Rotterdamban egyéni számában nem jutott döntőbe, mégis elégedetten utazhat haza. Mindketten tagjai voltak az aranyérmet szerzett kínai férfiváltónak, Liu Shaoang pedig a vegyes váltó tagjaként is győzött. Ám a kínai férficsapatból ő is csak a harmadik legeredményesebb versenyző lett.

2024. 03. 18. 5:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ami a magyar szereplést illeti, a legjobb eredményünk Sziliczei-Német Rebeka 10. helye lett női 1500 méteren, de sokkal jobban is alakulhatott volna számunkra a vb. A Kónya Zsófia, Somodi Maja, Sziliczei-Német összeállítású női váltónk bejutott az elődöntőbe, és ott az utolsó körben a döntőbe jutást érő második helyen haladt, de a jóval erősebb dél-koreaiak utolsó embere megelőzte a 19 éves, junior világbajnok Somodit. Így a mieink a B döntőbe jutottak, ahol aztán egy szabálytalanság miatt sárga lapot kaptak, így végeredményben a mezőny legvégére, a 12. helyre kerültek. Férfiváltónk és vegyes váltónk ugyancsak tizenkét csapat között egyaránt 11. lett – mondani sem kell, hogy ennél többet vártunk.

Ünnepel a kínai férfiváltó, Liu Shaolin Sándor a jobb szélen, mellette Liu Shaoang (Fotó: MTI/Illyés Tibor)
Ünnepel a kínai férfiváltó, Liu Shaolin Sándor a jobb szélen, mellette Liu Shaoang (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A világbajnokságon egyéniben a 2022 végén országot váltott Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor sem került döntőbe, de gyorsan tegyük hozzá, hogy a kínai válogatottban, kínaiként első vb-jükön mindketten csak egy lehetőséget kaptak. A kétszeres olimpiai bajnok Liu Shaoangnak 500 méteren –amelyen ő regnáló olimpiai bajnok – a negyeddöntőben és az elődöntőben sem volt jó pályabeosztása, mivel az előfutamában elért győztes idejénél többen is jobbat értek el. Mindkétszer összekerült új honfitársával, Lin Hsziao-csünnel, akit szemmel láthatóan nem akart megtámadni, nehogy összeütközés legyen belőle. (A dél-koreaiak az 1000 és az 1500 méter döntőjét is így baltázták el.) Így csak a B döntőbe jutott be, amit megnyert; a vb-t a hatodik helyen zárta. Liu  Shaolin 1000 méteren szintén B döntős lett, és a végelszámolásnál a hetedik helyen kötött ki.

Liu Shaoang: két arany, Liu Shaolin Sándor: egy arany

Az 500 métert amúgy Lin Hsziao-csün nyerte meg, aki nem mellékesen dél-koreai születésű, és 2018-ban még Lim Hjo Dzsun néven lett olimpiai bajnok, az 1500 méter aranya pedig Szun Long nyakába került – ő szinte kuriózumként ízig-vérig kínai. Vasárnap este aztán a kínai férfiváltó Lin Hsziao-csün, Liu Shaoang, Liu Shaolin, Szun Long összeállításban szintén megnyerte a vb-t, és a kínai vegyes váltó is diadalmaskodott. Itt a döntőben a váltó két férfi tagja Lin Hsziao-csün és Liu Shaoang volt, de mivel az előfutamban Szun Long is szerepelt, ő is kapott vb-aranyat; Liu Shaolin ebből a sikerből kimaradt.

A férfiváltók befutója, Liu Shaoang a 100-as, Liu Shaolin Sándor a 101-es sisakban:

– Nagyon különleges ez az aranyérem, mert hosszú éveken át üldöztük. Rengeteg munkát végzett az egész csapat, heteken át videóztuk a tavalyi és az idei világkupa futamait, mindenki beletette a maga ötletét – mondta az MTI-nek a férfiváltó aranyáról a 28 éves Liu Shaolin Sándor, aki pályafutása során harmadszor lett világbajnok, de öccséhez hasonlóan váltóban először diadalmaskodott, mivel korábban a magyar stafétával nem nyertek vb-t.

A 26 éves Liu Shaoang immár nyolcszoros világbajnok, ő a következőképpen nyilvánult meg a kínai közösségi oldalán, az ottani elvárásnak megfelelően:

– Keményen dolgoztam a csapattársaimmal ezen a világbajnokságon, és nagyon büszke vagyok arra, hogy láthatom a nemzeti zászló felvonását, és együtt énekelhetjük a himnuszt! Dolgozzunk tovább keményen!

 

A Nemzetközi Korcsolyázó-szövetség honlapján Liu Shaolin Sándor is beszélt a kínai himnuszról, megemlítve, hogy kínai édesapjuk ezt már gyerekkorukban megtanította nekik.

Liu Shaolin Sándor már a pekingi vb-re is gondol

– Büszkén énekeljük, és büszkén viseljük a kínai zászlót is – szögezte le Liu Shaolin, hozzátéve, hogy neki meglehetősen szörnyű hangja van, így egyedül énekelni legfeljebb a fürdőszobában, zuhanyzás közben mer. Előre nézve elmondta, hogy jövőre Pekingben lesz a vb, ahol szeretnének még jobban szerepelni, a férfiváltóval pedig a cél újra a címvédés lesz, folytatni a sorozatot, hiszen tavaly a szöuli vb-n is Kína nyerte a számot. (Akkor még a fivérek nélkül.)

A kínai sajtó arról is ír, hogy Lin Hsziao-csün Dél-Koreában „árulónak” számít, és amikor a férfiváltó eredményhirdetésénél a dobogó felső fokán énekelte a kínai himnuszt, a második helyen végzett dél-koreaiak különösen bosszúsak voltak...

A vb éremtáblázatán a kínaiak végeztek az élen, a négy aranyukon kívül több dobogós helyezést nem szereztek, azonban ezt nagyon nem bánják. Mi több, történelmi sikerről beszélhetnek, hiszen legutóbb a 2016-os vb-n szereztek négy aranyat. Ugyanakkor Kínában házon belül is olyan nagy a konkurencia, hogy nem vehetünk mérget arra, két év múlva az olimpián, amelyet Milánóban és Cortina d’Ampezzóban rendeznek, ugyanaz a négy versenyző alkotja majd a férficsapatukat, mint most Rotterdamban. A sem lazíthatnak, már csak azért sem, mert jelen állás szerint a válogatottban az első számú versenyző a 27 éves, kilencszeres világbajnok Lin Hsziao-csün, akinek kínaiként négy vb-aranya van, és Rotterdamban a váltók utolsó embere volt.

Borítókép: Balról a második Lin Hsziao-csün, mellette Liu Shaoang, ő mellette Liu Shaolin Sándor (Forrás: CCTV 5)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.