A Bloomberg számolt be arról a dokumentumról, amely szerint Németország teljes fordulatot végrehajtva azt javasolná a G7-országok vasárnap a bajor Alpokban kezdődő csúcstalálkozóján, hogy a nagy fejlett gazdaságok mondjanak le arról az ambíciójukról, hogy az év végéig teljesen leállítják a fosszilis energia projektek finanszírozását.

A javaslatot, ha ugyan a kiszivárgott formájában terjesztik elő, napokkal azután teszi Berlin, hogy a kormány bejelentette, szénerőműveket indít újra, és kihirdette a háromfokozatú országos földgázellátási válsághelyzet utolsó előtti fázisát. 

Bundestag
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A már így is magasba szökött német földgázárak minden bizonnyal tovább emelkednek, és nem kizárt, hogy az energiahordozót hamarosan porciózni kell, miután az Európai Unióval az ukrajnai háború miatt szankciós adok-kapokba keveredett Oroszország lelassította európai gázszállításait, és erős a félelem, hogy teljesen el is zárja a csapokat.

A szövegvázlat szerint, amihez a Bloomberg hozzájutott, a G7 elnökségét betöltő Németország annak az elismerésére kéri a hatalmas erőforrásokkal rendelkező országcsoportot, hogy

a köztámogatott beruházás a gázszektorba szükséges, mint a jelenlegi energiaválságra való ideiglenes válasz.

Ugyanakkor a javaslat úgy fogalmaz, hogy ennek a finanszírozásnak összhangban kell lennie a klímacélokkal, és nem teremthetnek hosszútávú elkötelezettséget. 

Miként egyeztethető össze ez a fordulat – még ha ideiglenesnek minősítik is – a hosszútávú klímavédelmi elköteleződésekkel, minden bizonnyal vitát fog kiváltani. 

A Bloomberg máris közölte, két meg nem nevezett forrásra hivatkozva, hogy az Egyesült Királyság ellenzi a német javaslatot. Egy másik jólértesült, de szintén név nélkül nyilatkozó forrás azt mondta: a nagy gázfogyasztó Olaszország nem támaszt ellenvetést. 

Az olaszok is orosz gázra szorulnak, bár Mario Draghi miniszterelnök pénteken sajtótájékoztatón közölte, hogy az orosz gázimport arányát a múlt évi 40 százalékról sikerült 25-re csökkenteniük, miután új szállítási szerződéseket kötöttek, többek Közt Kongóval, Algériával és Angolával.

A G7 csoport – az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Japán, Franciaország, Kanada, Németország, Olaszország és az – csúcstalálkozóját Schloss Elmauban tartják vasárnaptól keddig.