A Vidi edzője szerénykedett, a Kölné magát ostorozta

A Ferencváros után a Fehérvár is tett egy lépést afelé, hogy ebben az idényben egy nemzetközi kupasorozat főtáblájára kerüljön. A Vidi általános meglepetésre csütörtökön 2-1-re győzött a Bundesligában jelenleg negyedik helyet elfoglaló Köln vendégeként a labdarúgó Európa-konferencialiga selejtezőjének rájátszásában.

Magyar Nemzet
2022. 08. 19. 7:52
1. FC Cologne - Mol Fehervar FC Michael Boris
18 August 2022, North Rhine-Westphalia, Cologne: Soccer: UEFA Europa Conference League qualifying, 4th round, first leg, 1. FC Köln - Mol Fehervar FC, RheinEnergieStadion. Fehervar's German coach Michael Boris in action. Photo: Rolf Vennenbernd/dpa (Photo by ROLF VENNENBERND / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pedig a mérkőzés nem indult jól a Fehérvár szempontjából. Amit Michael Boris vezetőedző szeretett volna elkerülni, vagyis, hogy csapata a találkozó korai szakaszában gólt kapjon, megvalósult, Florian Dietz a 14. percben vezetéshez juttatta a Kölnt. A történtek akár meg is pecsételhették volna a magyar csapat dolgát, ám Julian Chabot kiállításával talpra állította a Vidit, amely több mint 70 percet emberelőnyben futballozhatott. Ezt kihasználva még az első félidőben fordított Michael Boris gárdája, majd a folytatásban megőrizte kapuját az újabb góltól, így 2-1-es győzelemmel a markában térhet haza Magyarországra.

Fiai a fehérvári vezetőedző elvárásait is túlteljesítették.

– A célunk az volt, hogy legalább döntetlent elérjünk a Köln otthonában, s bár győzelemmel várhatjuk a visszavágót, de figyelmeztetnék mindenkit, hogy kilencven perc még hátravan a párharcból. Ami a mérkőzést illeti, erősen kezdett a Köln, de a játékosai nem tudták pontosan, miként járhatnának túl az eszünkön. A piros lap miatt megváltozott a játék képe, kihasználtuk a vetélytársunk védekezésének sebezhetőségét, s megmutattuk, hogy tudunk futballozni – idézte Boris szavait a Nemzeti Sport.

Hiába voltak kevesebben a hazaiak, a Kölnt lelkes szurkolótábora űzte előre a második félidőben. Ez megnehezítette a Vidi dolgát.

– Nem a terv szerint folytatódott a második félidő, az emberelőny nem mutatkozott meg a játék képén, mert a Köln kitámadott. Nehéz volt irányítani a gárdát ebben a környezetben, nehéz volt a hangzavarban instruálni a társaságot. Fantasztikus volt a hangulat, nyomott a házigazda, sok-sok szögletet végezhetett el, csak úgy záporoztak a beadások, de a hazaiak minden erőfeszítése hiábavalónak bizonyult. Szenvednünk kellett, sok-sok extra métert meg kellett tennünk, ám a labdával hatékonyak voltunk a széleken. Jó volt látni, hogy kisegítettük egymást a szorult helyzetekben – folytatta a német szakember.

 

Bár a kölni játékosok fogadkoznak, hogy Fehérváron visszavágnak, Boris a helyükben nem inna előre a medve bőrére.

– A mérkőzést megelőzően utaltam rá, hogy sok minden történhet a meccsen, például a játékvezető kiállíthat valakit, ami befolyásolja a mérkőzést, s ez így is történt. Ebből kiindulva nem tudhatom, miként alakul jövő héten a visszavágó, ahogyan a kölniek sem. A játékosaim fel lesznek készítve a következő mérkőzésre is, amelyen jó napi formát mutatva, mindent beleadva lehetünk sikeresek. A regenerálódás kerül előtérbe, a szombat szabad lesz, vasárnap pedig újult erővel edzésbe állunk, hogy felkészüljünk a visszavágóra.

A Fehérvár trénere a Nemzeti Sport kérdésére szimpatikusan hozzátette, bár nem a szíve csücske a Köln, ennek a párharcot tekintve semmi jelentősége: 

– Ez a siker egyáltalán nem Michael Borisról, hanem a Mol Fehérvárról szól, még akkor is, ha a környékről származom.

Hazai részről Steffen Baumgart részben magát ostorozta.

– Gratulálok az ellenfélnek. Természetesen nem vagyunk elégedettek az eredménnyel. Az első húsz percben még rendben ment minden, de a kiállítást követően nem tudtuk rendezni a sorainkat. Még nekem is van mit tanulnom, nem vagyok elég tapasztalt, hogy jól reagáljak az ilyen helyzetekben. A második félidőben jobban teljesítettünk, de az ellenfél jól védekezett, miután megszerezte a vezetést. A visszavágón javítanunk kell. Nem lesz könnyű, de mindent megteszünk, hogy megnyerjük a meccset. A csoportkörben való szereplés a célunk. Ezért a visszavágón azt akarom, hogy a csapatom dühösen, de tiszta fejjel masírozzon előre – fogalmazott a kölni vezetőedző.

 

Ezután a kiállított Chabotot is kritizálta: – Játékosként máshogy kellett volna reagálnia. Futhatott volna, illetve megbízhatott volna a kapusunkban, hogy megoldja az egy az egy elleni párharcot. A piros lap visszahúzott minket, két gólt is kaptunk emberhátrányban. A játékosaim nem kerülnek gyakran ilyen helyzetbe. Meg kell tanítanom a futballistáimnak, hogy jobban kezeljék az ilyen szituációkat.

Gyurcsóék és Szalaiék is győztek

Nemcsak a két magyar csapat, légiósaink is győzelmeknek örülhettek csütörtökön. Gyurcsó Ádám 86 percen keresztül volt pályán a ciprusi AEK Larnaca csapatában, amely az ukrán Dnyipro vendégeként diadalmaskodott 2-1-re. A török Fenerbachce védője, végigjátszotta az osztrák Austria Wien ellen 2-0-ra megnyert mérkőzést. bár nem volt ott a ciprusi Omonia Nicosia keretében, csapata 2-0-ra győzött a belga otthonában, ezzel közelebb került az Európa-liga csoportkörében való szerepléshez. A visszavágókat jövő héten játsszák, a győztes az El-ben, a vesztes a konferencialiga főtábláján folytatja.

Európa-liga, selejtező, 4. (utolsó) forduló, első mérkőzések:
Helsinki JK (finn)–Silkeborg (dán) 1-0 (0-0)
Apollon (ciprusi)–Olimpiakosz (görög) 1-1 (1-1)
Malmö (svéd)–Sivasspor (török) 3-1 (2-1)
Pjunik Jereván (örmény)–Sheriff Tiraspol (moldovai) 0-0
Zürich (svájci)–Hearts (skót) 2-1 (2-1)
Ludogorec (bolgár)–Zalgiris (litván) 1-0 (1-0)
Dnyipro (ukrán)–AEK Larnaca (ciprusi) 1-2 (0-2)
Gent (belga)–Omonia Nicosia (ciprusi) 0-2 (0-1)
Austria Wien (osztrák)–Fenerbahce (török) 0-2 (0-1)
FERENCVÁROS–Shamrock Rovers (ír) 4-0 (2-0)

Az Ekl selejtezőjében is volt csütörtökön egy további magyar érdekeltségű találkozó. Az Alkmaar 4-0-ra múlta felül a portugál Gil Vicente gárdáját. A hollandok első gólját készítette elő, aki a 72. percig volt a pályán.

Konferencialiga, selejtező, 4. (utolsó) forduló, első mérkőzések:
AZ Alkmaar (holland)–Gil Vicente (portugál) 4-0 (1-0)
Villarreal (spanyol)–Hajduk Split (horvát) 4-2 (4-1)
Universitatea Craiova (román)–Hapoel Beer-Seva (izraeli) 1-1 (0-0)
Basaksehir (török)–Royal Antwerp (belga) 1-1 (0-0)
Vaduz (liechtensteini)–Rapid Wien (osztrák) 1-1 (1-0)
Zrinjski Mostar (bosnyák)–Slovan Bratislava (szlovák) 1-0 (0-0)
Maribor (szlovén)–CFR Cluj (román) 0-0
FCSB (román)–Viking Stavanger (norvég) 1-2 (1-2)
Lech Poznan (lengyel)–Dudelange (luxemburgi) 2-0 (1-0)
West Ham United (angol)–Viborg (dán) 3-1 (1-0)
Fiorentina (olasz)–Twente (holland) 2-1 (2-0)
Partizan Beograd (szerb)–Hamrun Spartans (máltai) 4-1 (3-0)
Skupi (északmacedón)–Ballkani (koszovói) 1-2 (1-1)
1. FC Köln (német)–FEHÉRVÁR 1-2 (1-2)
CSZKA Szófia (bolgár)–FC Basel (svájci) 1-0 (0-0)
Raków Czestochowa (lengyel)–Slavia Praha (cseh) 2-1 (1-0)
Makkabi Tel-Aviv (izraeli)–Nice (francia) 1-0 (0-0)
Molde (norvég)–Wolfsberger AC (osztrák) 0-1 (0-1)
RFS (lett)–Linfield (északír) 2-2 (0-1)
Slovacko (cseh)–AIK Stockholm (svéd) 3-0 (1-0)
Young Boys (svájci)–RSC Anderlecht (belga) 0-1 (0-0)
Djurgarden (svéd)–APOEL (ciprusi) 3-0 (1-0)

Borítókép: Michael Boris, a Fehérvár vezetőedzője (Fotó: Rolf Vennenbrend/DPA/AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.