Muszlim szentély fotójával köszöntötte a zsidó ünnepet az SPD

Óriási blamázs érte a német szociáldemokratákat saját tudatlanságuk és önkéntelen reflexként működő iszlámbarátságuk miatt.

Kis Ferenc
2022. 10. 06. 13:54
null
Palestinian Muslim worshippers gather at the Dome of the Rock mosque in the al-Aqsa mosque compound in the Old City of Jerusalem to attend Ramadan Fridays prayers, on April 8, 2022. (Photo by AHMAD GHARABLI / AFP) Fotó: AHMAD GHARABLI / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német Szociáldemokrata Párt (SPD) hesseni tagozata a Facebook-oldalán gratulált a kedden kezdődött legnagyobb zsidó ünnep, a jom kippur alkalmából az izraelita közösségnek. A szép gesztusba azonban egy bődületesen otromba hiba csúszott, amivel vérig sértették a zsidóságot. A köszöntőt ugyanis a jeruzsálemi Sziklamecset fotójával illusztrálták, ami a mohamedánok egyik szentélye, és – egyes történészek szerint – a judaizmus, valamint a kereszténység feletti diadalt jelképezi. 

Az SPD szerda reggel törölte a bejegyzést, ami akkor már több mint 12 órája fent volt az interneten, és sorjáztak alatta az értetlenkedő, felháborodott, vagy éppen gúnyos kommentek. A párt szóvivője, Christoph Gering megtörten nyilatkozott:

 

A sajtóirodában, amelyért én vagyok felelős, nem működtek az ellenőrző mechanizmusok, amelyeknek az ilyen eseteket meg kellene akadályozniuk.

 

Elismerte, hogy „valami mélységes ostobaság” történt, amiért joggal kritizálják a pártot. 

A Bild című lap ugyanakkor megjegyezte, hogy ez a fajta tapintatlanság még egészen ártalmatlan az SPD politikai kapcsolataihoz képest, mert a párt ifjúsági szervezete szoros partnerséget ápol a Fatah palesztin párt ifjúsági szervezetével, amelynek aktivistái rendszeresen Izrael megsemmisítésére szólítanak fel.

Felháborodtak a helyi zsidó szervezetek és közéleti személyiségek is. Az Európai Rabbik Konferenciájának főtitkára, Gady Gronich a Bildnek úgy nyilatkozott:

 

Talán a hesseni SPD jobban tenné, ha egy megfelelő oktatási kezdeményezéssel jobban és szemléletesebben közvetítené a zsidó életet a társadalom számára.

 

Szerinte sürgős cselekvésre van szükség, hiszen a Hanns-Seidel-Alapítvány és a németországi ortodox rabbik konferenciája által 2021 őszén végzett felmérés megállapította, hogy a történelem, a politika és az antiszemitizmus között elveszett, illetve alig van jelen a jelenlegi zsidó életre irányuló figyelem. 

Michel Friedman zsidó publicista számára is megbocsáthatatlan az SPD hibája. A Bildnek nyilatkozva elviselhetetlennek és bántónak nevezte, hogy olyan fotót használtak a köszöntéshez, amely egy másik vallást szimbolizál a jeruzsálemi siratófal helyett. Majd így folytatta:

A hanyagság nem mentség. Az internet sebessége sem. Ez az ünnep régóta ismert. Ez a hiba megbocsáthatatlan, és kétségbe vonja a gratuláció őszinteségét.

Éppen a napokban kavart port Németországban az a hír, hogy

 

a kölni központi mecsetben, Ehrenfeld negyedben, október 14-től a müezzin hangszórókon keresztül hívhatja imára a muszlim hívőket.

 

Köln város szóvivője vasárnap azt mondta a Rhenische Post beszámolója szerint, hogy csak néhány apróságon kell csiszolni és megkötik a megállapodást a Ditib Török-Iszlám Unió elnevezésű szervezettel. A jövőben a müezzinnek hetente egyszer pénteken 12 és 15 óra között, legfeljebb öt percig imára hívhatják a muszlimokat.

 

A kölni katolikus esperes, Robert Kleine támogatásáról biztosította a kezdeményezést,

 

mondván, hogy a szabad vallásgyakorlás alapvető joga mindenkit megillet és ezt nem szabad relativizálni egyes szélsőséges irányzatokra hivatkozva. Németországban azonban nem mindenki osztja ezt a megengedő álláspontot. A kölni mintaprojektről már a múlt évben vita zajlott, és

 

az észak-rajna–vesztfáliai alkotmánybíróság volt elnöke, Michael Bertrams bírálta a kezdeményezést. Szerinte a város döntése „elsőrendű politikai diadal” Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök számára.

 

Hasonló kritikát fogalmazott meg tavaly Birgit Kelle neves kolumnista és írónő, aki a kölni dóm harangszójával ellentétben a müezzin hangos imára hívását kirekesztő aktusként jellemezte. Kritikájában Kelle felidézte, hogy a Ditib kölni központi mecset – azon túl, hogy török ​​pénzből építették, és Erdogan elnök személyesen nyitotta meg 2018-ban – továbbra is közvetlenül az ankarai Diyanet vallási hatóságnak van alárendelve. Továbbá a török ​​elnök a mai napig több száz imámot küldött Németországba, akiket az írónő Isztambul ötödik hadoszlopaként írt le.

 

Borítókép: a jeruzsálemi Sziklamecset (Fotó: AFP/Ahmad Gharabli)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.