Több tízmilliárdos hiány a Fővárosi Csatornázási Műveknél

A legutóbbi Fővárosi Közgyűlésben megszavazták azt a javaslatot, hogy a Fővárosi Csatornázási Műveket (FCSM) visszavásárolja a főváros. A tranzakciót Demszky Gábor korábbi tanácsadója, jelenleg az FCSM igazgatósági elnöke, Atkári János vezényli le, aki évekkel ezelőtt maga erőltette a vállalat dobra verését. A Fidesz szerint a tranzakció miatt 32 milliárd forint veszteség érte a fővárost.

2022. 12. 08. 6:30
null
Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. FCSM Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepe

A legutóbbi Fővárosi Közgyűlésben megszavazták azt a javaslatot, hogy a Fővárosi Csatornázási Műveket (FCSM) visszavásárolja a főváros. A tranzakciót Demszky Gábor korábbi tanácsadója, jelenleg az FCSM igazgatósági elnöke, Atkári János vezényli le, aki évekkel ezelőtt maga erőltette a vállalat dobra verését. A Fidesz szerint a tranzakció miatt 32 milliárd forint veszteség érte a fővárost.

Harminckétmilliárd forint veszteség érte a fővárost a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) egykori privatizációja miatt, ezért is botrányos, hogy a vállalat visszavásárlását most ugyanaz az Atkári János vezényelheti le, aki annak idején a magánosítást intézte – állítja a Fidesz fővárosi frakciója. Az ügyben tegnap hiába kerestük Atkári Jánost, nem kívánt nyilatkozni arról, miért ő vezényli le az FCSM visszavásárlását, miközben annak idején maga erőltette annak dobra verését.

Mint ismert, a Fővárosi Közgyűlés múlt szerdán hagyta jóvá az FCSM kisebbségi (25 százalék plusz egy szavazat) részvénycsomagjának visszavásárlásáról szóló adásvételi szerződést, amely szerint a főváros – a huszonöt évvel ezelőtti privatizációs szerződésben meghatározottaknak megfelelően – mintegy 17 milliárd forintot fizet a külföldi befektetőknek.

Az elfogadott előterjesztésből az derült ki többek között, hogy a szakmai befektetők az 1997. november 3-án megkötött részvényesi szerződés alapján 25 évre jogosultságot nyertek az FCSM szakmai irányítására, amely idén november 3-án lejárt, így ezen időponttól számított harminc napon belül, vagyis december 3-ig meg kell kötni az adásvételi szerződést. Az eredeti részvényesi szerződés azonban meglehetősen rendhagyó módon rendelkezik az osztalékszámításról. A megállapodás szerint ugyanis a 25 százalék plusz egy szavazatot biztosító részvénnyel rendelkező befektetőknek az osztalékalap 75 százaléka jár a törzsrészvényeket megelőzően, míg a többségi törzsrészvényekkel rendelkező tulajdonos fővárosi önkormányzat, a 74,99 százalékos tulajdoni hányadával csupán az osztalékalap 25 százalékára jogosult. A többségi tulajdonos ráadásul ezt is akkor kaphatja meg, ha az eredménytartalék erre elegendő fedezetet nyújt a befektetőknek kifizetett osztalékot követően.

Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője a múlt heti közgyűlésben arról beszélt: örömtelinek tartják, hogy végre visszakerülhet százszázalékos fővárosi tulajdonba az FCSM, viszont az eredeti részvényesi szerződés feltételei miatt súlyos veszteség érte a fővárost.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a részvények szakmai befektetőknek történő eladásáról az akkori Fővárosi Közgyűlés baloldali többsége döntött, ugyanakkor az FCSM életében semmilyen szakmai változás, innováció nem történt. – Tehát a cég működéséhez semmit nem tett hozzá, ugyanott vagyunk 25 év elteltével, és ez idő alatt 82 milliárd forintot fizetett ki a semmire külföldi befektetőknek a főváros 1998 óta, miután a baloldali, Demszky-féle városvezetés privatizálta azt – emelte ki Wintermantel Zsolt.

Szerinte 32 milliárd forint veszteség érte a fővárost az FCSM-nél kialakult viszonyok miatt, és ennek személyi következményének kell lennie. Jelen pillanatban ugyanis az FCSM igazgatósági elnöke az az Atkári János, aki a privatizációt levezényelte és erőltette. – Nem tartják egészen elképesztőnek, hogy az az ember áll az igazgatóság élén, aki legalább 32 milliárd forint veszteséget okozott? – vélekedett a közgyűlésben Wintermantel Zsolt.

A Fővárosi Csatornázási Művek honlapján olvasható adatok szerint a részvénytársaságban működő, és a Fidesz szerint veszteséget okozó cégek meglehetősen bonyolult módon adták át egymásnak a részvényeket és nevezték át egymást.

Eszerint a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. legnagyobb tulajdonosa Budapest Főváros Önkormányzata. A közszolgáltató társaságok privatizációja során a Fővárosi Közgyűlés a társaság alaptőkéjének 25 százalék plusz egy szavazatú tulajdonhányadát megtestesítő részvénycsomagot átadott 25 évre a Berliner Wasser Betriebe (B.W.B.) és a Compagnie Générale des Eaux (C.G.E.) cégek által alkotott konzorciumnak.

Akkor a szerződés az új partnerek nyereségérdekeltségét, a profitot – mint fogalmaztak, a hazai gyakorlatban egyedülálló módon – nem a forgalomnövekedéshez vagy áremelésekhez, hanem a társaság hatékonyabb működéséhez, az elért költségcsökkentéshez kötötte. A C.G.E. és a B.W.B. 1998 végén létrehozta a Csatorna Üzemeltetési Holding Részvénytársaságot, amelynek neve később Csatorna Holding Zrt.-re módosult. 2000. június 6-án a B.W.B. az általa birtokolt részvények tulajdonjogát átruházta a Berlinwasser Holding AG-re, amelynek neve 2015. szeptember 3-án Berlinwasser Holding GmbH-ra változott.

Időközben a C.G.E. neve megváltozott és 2002. március 26-án a részvényét átadta a Vivendi Environnement társaságnak, amelynek új neve Veolia Environnement-VE S.A. lett. A Veolia Central & Eastern Europe S. A. 2015. november 26-án ugyanakkor megvásárolta a Berlinwasser Holding GmbH részvényeit.

Borítókép: Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepe (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.