Extra

„Nincs más alternatíva, védekeznünk és nyernünk kell”: a háború legnagyobb összecsapására készülnek

Az orosz erők tízezrével gyülekeznek Ukrajna keleti határán.

Hatalmas orosz létszámnövekedésről számolnak be az ukrán katonai források: a védelmi minisztérium közlése szerint tízezrével vetnek be újabb katonákat az oroszok, hogy a támadás megkezdésének évfordulójára valamilyen eredményt fel tudjanak mutatni a hónapok óta állóháborúként zajló csatározásokban.

Donyecki terület, 2023. január 31.Orosz katona lőgyakorlat végén a kelet-ukrajnai Donyecki terület Oroszország által elcsatolt részén az Ukrajna elleni orosz háború alatt, 2023. január 31-én.MTI/AP/Alekszej Alekszandrov Donyecki terület, 2023. január 31.
Orosz katona lőgyakorlat végén a kelet-ukrajnai Donyecki terület Oroszország által elcsatolt részén az Ukrajna elleni orosz háború alatt, 2023. január 31-én.
MTI/AP/Alekszej Alekszandrov
Fotó: Alekszej Alekszandrov / MTI

A mai nap folyamán a közlések szerint két tucat települést lőttek az oroszok Bahmut közelében, továbbra sem feladva a Donbasz környéki régió megszerzését.

Az ukránok szerint a támadások annyira szervezetlenül folytak, mivel tapasztalatlan újoncok tízezreit és a Wagner csoport elítéltekből álló harcoló csapatait vetették be, hogy hatékonyságuk erősen megkérdőjelezhető volt.

A hatékonyság hiányát a létszámmal próbálják ellensúlyozni az oroszok, katonák százezreit szórják szét az országban, hogy réseket keressenek az ukrán pajzson. A közlések szerint naponta százával halnak meg a katonák mind a két oldalon, de valódi látványos területi nyereséget egyik fél sem tud hónapok óta elkönyvelni.

Az orosz létszám dinamikus növekedéséből és a háború egyéves évfordulójának közeledtéből Kijev arra következtet, hogy az orosz fél a harcok kitörése óta látott legnagyobb összehangolt támadásra készül. Azt, hogy erre pontosan hol kerülhet sor, az ukránok egyelőre nem tudják biztosan.

Az egyik legvalószínűbb helyszín Kreminna, ahol az értesülések szerint különösen sok orosz katona gyűlt már össze. Szintén erős a gyanú Bahmut mellett: az ott harcoló ukránok szerint az orosz fél példátlan erővel folyamatosan támadja a várost, amelyet hónapok óta nem tudott sikeresen bekeríteni. 

Először a megszállók egységei gyalogos felderítésre indulnak, amit egy hatalmas tüzérségi zápor követ, majd a gyalogos roham újból megismétlődik

– ismertette a harctéri helyzetet egy ukrán katona. Zelenszkij elnök hozzátette: az ukránok kiemelt figyelmet fordítanak a Bahmut környéki pozíciók, illetve a katonák utánpótlásának biztosítására.

Innen délre, Vulhedar városánál az ukrán erők vissza tudták szorítani a támadókat, de figyelmeztetnek: itt is tízezrével gyülekeznek az oroszok, így egy koordinált újabb offenzíva esélye itt is nagy.

Nincs más alternatíva, védekeznünk és nyernünk kell – mutatott rá a helyzet kíméletlen realitására az ukrán elnök.

Az orosz támadásnak február 24-én lesz az egyéves évfordulója.

 

Bahmut offenzíva Donbassz Harkiv
Kapcsolódó cikkek