2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Gazdaság

Joe Biden: Sikerült elkerülni a lehető legrosszabbat, az Egyesült Államok fizetésképtelenségét

Elkerülhető az Egyesült Államok számára katasztrofális fizetésképtelenség a költségvetésről szóló megállapodással - jelentette ki Joe Biden elnök Washingtonban vasárnap este, miután a Képviselőház elnökével véglegesítették a szombaton megkötött egyezséget.

  •  Joe Biden: Sikerült elkerülni a lehető legrosszabbat, az Egyesült Államok fizetésképtelenségét

Az elnök vasárnap egyeztetett Kevin McCarthy-val a Képviselőház republikánus vezetőjével. Joe Biden a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy már a tárgyalások elején világossá tették, csak kétpárti megállapodással tudnak előrelépni, ugyanakkor hozzátette, hogy kevés engedményt kellett tennie a republikánusok felé.

Az elnök vasárnap magabiztosan nyilatkozott a jogszabály e heti elfogadásáról is, és úgy fogalmazott, biztos abban, hogy a költségvetési kiadáscsökkentésről és az államadósság-korlát emeléséről szóló jogszabály eléje kerülhet aláírásra. Az elnök még szombaton kiadott közleményében fontos lépésnek nevezte az egyezséget abba az irányba, hogy úgy csökkentsék az állam kiadásait, hogy közben megvédik a dolgozó emberek számára rendelkezésre álló fontos programokat, és biztosítják a gazdasági növekedést.

Kevin McCarthy, a Kongresszus alsóháza, a Képviselőház elnöke szintén vasárnap sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott, hogy a republikánusok ugyan nem kaptak meg mindent, amit elvártak, viszont a demokratáknak jóval nagyobbat kellett hátra lépniük. A republikánus házelnök a tárgyalásokon általa elért eredmények között említette, hogy a kormányzat visszavonja a szövetségi adóhatóság költségvetésének 2023-as növelését, valamint, hogy visszakerül a költségvetésbe a koronavírus-járvány hatásának enyhítésére létrehozott alap megmaradt összege is.

Kevin McCarthy szintén vasárnap reggel a Fox News hírtelevízióban elmondta, hogy minden idők legnagyobb költségvetési kiadáscsökkentéséről szavaz a Kongresszus. Megerősítette, hogy az alsóházi szavazásra legkorábban 72 órával az után kerülhet sor, hogy elkészül a törvényjavaslat végleges szövege, várhatóan vasárnap este. Kevin McCarthy házelnökké választásakor tett ígérete volt, hogy minden törvény esetében legalább három napnak kell rendelkezésre állnia, hogy a képviselőknek idejük legyen elolvasni és megfontolni a jogszabálytervezeteket, mielőtt szavaznak róluk.

A demokraták vezette Fehér Ház és a Képviselőházat vezető republikánusok között hetek óta tartó kiélezett tárgyalások tétje az államadósság-plafon megemelése volt, aminek hiányában az Egyesült Államok június elejétől nem lenne képes törleszteni lejáró államadósságát. A megállapodásról előzetesen megjelent információk alapján a költségvetési kiadáscsökkentésért cserébe a republikánusok hozzájárulnak az amerikai államadósság felső határának megemeléséhez két évre, ami mintegy 4 ezer milliárd dollárt jelent. Az Egyesült Államok szövetségi államadóssága meghaladja 31 ezer milliárd dollárt, ezzel elérte a törvény által jelenleg engedélyezett maximális szintet.

MTI 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!