A Fradi is drágább, mint a Premier League valószerűtlen újonca

Üde színfoltja lesz a Premier League következő idényének a Luton Town, amely magyar származásúnak hitt kapusa, Ethan Horvath vezetésével jutott fel a világ legerősebb futballbajnokságába. Az alig több mint tízezres, lerobbant stadion éppúgy kilóghat az angol élvonalból, mint a játékosállomány, amely kevesebbet ér, mint a magyar bajnok Fradi kerete. A történelmet író Luton-legenda már azon viccelődik, hogy csak a negatív pontrekordot ne döntsék meg. Valószerűtlen út az ötödosztályból a Premier League-be tíz év alatt.

2023. 05. 30. 4:45
Coventry City v Luton Town: Sky Bet Championship Play-Off Final
SOCCER-ENGLAND-COV-LUT/REPORT Fotó: MI NEWS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tíz évvel ezelőtt óriási hír volt Angliában, hogy az akkor ötödosztályú Luton Town idegenben legyőzte 1-0-ra a Premier League-ben szereplő Norwich City csapatát, és ezzel bejutott az FA-kupa ötödik fordulójába. Ebben a körben már ritkán szerepelnek ilyen alacsony osztályú együttesek, a Luton sikerének ráadásul magyar főszereplője volt, hiszen Kovács János volt a védelem oszlopa, teljesítményét a BBC is kiemelte.

Óriási volt az ünnep, a Luton Town 31 év után újra az élvonalban. Fotó: Daniel Leal

Most még ennél is nagyobb csoda történt a Lutonnal: feljutott a Premier League-be, miután a Championship alapszakaszában a harmadik helyen végzett, majd a feljutásért folytatott rájátszás döntőjében, a londoni Wembleyben tizenegyespárbajban legyőzte Coventry Cityt múlt szombaton.

Kosarat kapott a Fradi a Luton Town miatt

Ha lehet hinni a Transfermarkt adatbázisának, eddig csak egy magyar futballista fordult meg a Luton Town történetében. Kovács János neve nem sokaknak csenghet ismerősen idehaza, hiszen karrierje jelentős részét az angol alacsonyabb osztályokban töltötte. A csaknem kétméteres védő 2010 és 2013 között 68 meccsen szerepelt a Luton színeiben, s amikor odaigazolt, a Fradi ajánlatára mondott nemet.

– Sok angol klub is érdeklődött, csakúgy, mint a Ferencváros Magyarországról – nyilatkozta akkoriban Kovács az angol médiában. – Nehéz döntést kellett meghoznom, hiszen a hazámról volt szó. A Ferencváros nagy klub, hasonlóan a Lutonhoz, ám nagy különbség, hogy az egyik Angliában, a másik Magyarországon van. Hazamehettem volna, s egy nap akár az Európa-ligába vagy a BL-be is juthattam volna, ám az álmom Anglia volt. Megnéztem a csapat hazai nézőszámait, és ledöbbentem.

Kovács János (balra) a Luton mezében. Fotó: Ian Kington

A Luton stadionja, a Kenilworth Road már akkor is 10356 néző befogadására volt alkalmas, és az ötödosztályban valóban kiemelkedő nézőszámok jöttek össze benne. Csakhogy a csapat most a Premier League-re készül, és még mindig ugyanabban a rozoga stadionban játssza a meccseit.

„Haaland is azon a sz…r kapun jön majd be!”

Angliai hírek szerint a Lutonnak tízmillió fontot kellene költenie a sorházakkal szorosan körbevett stadionjára, hogy az alkalmas legyen a Premier League-re. Korszerűsíteni kell a reflektorokat, gondoskodni kell a tévéközvetítéshez szükséges ötven kameraállás kialakításáról, és az egyik lelátórészt, amelyen 1986-ban bokszokat alakítottak ki, újjá kell építeni.

– Nem panaszkodunk emiatt, ha valaki képes megcsinálni, akkor azok mi vagyunk – jelentette ki a The Guardian cikkében Gray Sweet, a Luton Town vezérigazgatója. Ugyanő viszont rossz néven veszi, hogy a csapatát gúnyolják a lerobbant stadionja miatt.

– Ez a való élet. Az igazi futball, a történelem, a tradíció itt van – jelentette ki. – Ez steril, élő, színtiszta érzelem. Könnyek és örömök. Ha ezt nem tudod elfogadni, akkor nem szereted a futballt. Erling Haaland is azon a sz…r bejáraton fog átsétálni, amink van, és jó lesz neki. Nincs szükség luxusra a sikerhez. Kemény munka, ravaszság, ész, tudatos gazdálkodás, elszántság és elkötelezettség kell. Akárki akármit mond, az öreglány (a stadion – szerk.) gyönyörű.

Pelly-Ruddock Mpanzu, a Luton-legenda

A Luton 1992-ben esett ki az angol élvonalból, 1996-ban a harmadosztályba csúszott vissza, 2001-ben pedig már a negyedosztályba. Hogy mekkora káosz uralkodott a klubnál ezekben az években, azt leginkább John Gurney tulajdonosi időszaka szemlélteti, aki levélben rúgta ki a csapat edzőjét, és olyan őrült ötlete is támadt, hogy épít egy 70 ezres stadiont, amely köré Formula–1-es pályát húz fel, és maga a játéktér kivehető lett volna. A játékosok nem kaptak fizetést, a klub csődeljárás alá került, Gurneytől csak nehezen szabadultak meg.

A mélypontot 2009-ben érte el a Luton, amely ekkor az amatőr ligának számító ötödosztályig zuhant. Itt öt teljes idényt töltött el, ebben az időben szerepelt a csapatban a már említett Kovács János is. S még az ötödosztályban került az együtteshez a kongói védekező középpályás, Pelly-Ruddock Mpanzu, aki végigkísérte a Lutont a Premier League-ig vezető úton, és ezzel történelmet írt: ő az első Angliában, aki az ötödosztályból az élvonalig jutott úgy, hogy végig ugyanannak a csapatnak a játékosa volt.

Mpanzu a Premier League-be jutás után már azon viccelődött, hogy csak a Derby County negatív pontrekordját ne döntsék meg, amikor 2008-ban mindössze 11 ponttal zárta az idényt az együttes.

A Luton felemelkedése az ötödosztályból nem olyan volt, mint például a Lipcse története Németországban. Itt nem állt milliárdos befektető a klub mögé, és az osztályváltások sem jöttek csak úgy egymás után. Négy idényt töltött a csapat negyed- és négyet a másodosztályban is, csupán a harmadosztályt ugrotta át egyből. Így jött össze a Premier League tíz év alatt. Ezzel a Luton lett az első, amely az élvonalból az ötödik osztályig zuhant, majd onnan visszaküzdötte magát a csúcsra.

A magyar nevű kapus tagadása

Magyar szál a mostani sikerben Ethan Horvath lehetne, aki a vezetéknevéből ítélve magyar felmenőkkel rendelkezik. Az amerikai válogatott kapusról korábban azt is írták, hogy az apja révén kettős állampolgár, de a tavalyi katari vb-n a Nemzeti Sport kérdésére tisztázta a helyzetet:

– Nem vagyok magyar, nincsenek magyar gyökereim. Hogy a nevem magyar hangzású? Nem, ismétlem, nem vagyok magyar, a családomnak sincsen kapcsolódása a magyarokhoz.

Ethan Horvath kölcsönben szerepelt a Lutonban ebben az idényben. Fotó: Adrian Dennis

A 27 éves „nem magyar” kapus a Nottingham Forest kölcsönjátékosaként szerepelt a Lutonban ebben az idényben, 51 meccsen védett, 47 gólt kapott, hússzor húzta le a rolót – abszolút vezér volt.

Mennyivel drágább a Fradi keretének értéke?

A Luton legjobbjának a húsz gólt jegyző Carlton Morris számított, akinek az értéke mindössze 2,8 millió euró. A csapat összértéke sem túl magas, csupán 35,85 millió. Ezzel a Championshipben is a hátsó régióban van, 17 csapat drágább kerettel dolgozott a bajnokságban. Érdekesség, hogy a magyar bajnok Fradinak is 43,75 millió eurós játékosállománya van.

A Premier League-ben 243 millió volt a belépési küszöb (Bournemouth) a legutóbbi évadban, a bajnok Manchester Citynek pedig egymilliárdos kerete van.

Valójában érdekesebb, hogy a Luton hogyan lép be a Premier League kapuján, minthogy Haaland hogyan lépi majd át a Kenilworth Road bejáratát.

Borítókép: A Luton Town játékosai ünneplik a feljutást. (Fotó: MI News/NurPhoto/Ivan Yordanov)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.