Román történész: A magyarok kivételes mértékben járultak hozzá Erdély kultúrájához

2022. július 05. 22:19

„A magyarok számára Erdély nemcsak azért fontos, mert hosszú ideig uralták politikai értelemben, hanem főként azért, mert a magyar nyelv és kultúra rengeteget köszönhet neki” – írja Cristian Sandache.

2022. július 05. 22:19
null

Románként nem leszel kevésbé patrióta, ha elismered, hogy (például) az erdélyi magyarok igazi regionális brandet jelentettek, elég, ha arra a tényre gondolunk, hogy Erdély fejedelmei magyar származásúak voltak, a tartomány felépítési módja pedig (intézményi-szervezési szempontból) nagyrészt a régi magyar királyság intézményi formáit vette át” – írja a Știrile Transilvaniei (Erdély Hírei) portálon Cristian Sandache történész, akinek cikkét a Főtér szemlézi.

Ne egyszerűsítsük le a vérre!

Sandache neve nem ismeretlen a közösségi médiában aktív erdélyi magyar felhasználók előtt: a Galacon élő történész, publicista, egykori szociáldemokrata képviselő gyakran közöl cikkeket a magyar–román megbékélésről.

A történész szerint  Erdély történetét a romániai tankönyvekben évtizedekig, generációk hosszú során át elferdítve tanították, és ez rendkívül káros hatással volt a román–magyar viszonyra. Az erdélyi történelmet ugyanis szinte kizárólag úgy mutatták be, mint románok és magyarok közti véres összecsapások sorozatát. Nem lehet tagadni, hogy voltak feszültségek a két etnikum kapcsolatában (amelyek néha egészen „radikális formát öltöttek”), de a régió társadalmi-kulturális élete túl gazdag ahhoz, hogy ennyire leegyszerűsítsük – teszi hozzá.

Tündérkert vs Regát

Mint Sandache írja, Erdély Romániához való csatolása (azaz 1920) után is megőrizte gazdag, soknemzetiségű és sokvallású örökségét, amely világosan megkülönböztette az Ókirályságtól, annak ellenére, hogy az erdélyi lakosság többsége román nemzetiségű volt. A magyarok és a németek (de a többi etnikum is) egy sajátos szociális-spirituális arculat kialakításának részesei voltak – főként a városi kultúra tekintetében –, és ezt az aspektust

nem ártana jobban megismerniük az utánunk következő nemzedékeknek sem – véli.

A magyarok számára Erdély nemcsak azért fontos, mert hosszú ideig uralták politikai értelemben, hanem főként azért, mert a magyar nyelv és kultúra rengeteget köszönhet neki. Magyar tudományos és kulturális személyiségek sokasága származik Erdélyből, a magyar nemzeti öntudat számára pedig (különösen nehéz történelmi időkben) Erdély valóságos regeneráló otthonnak számított. Anélkül, hogy lemondanánk – mi, románok – a saját nemzeti-kulturális értékeinkről, a tisztelet és (főként) annak elismerése, hogy a magyar elem kivételes mértékben járult hozzá az erdélyi civilizációhoz (és áttételesen, a Romániáéhoz is később), a normalitás gesztusát jelenti” – írja a szerző, és hozzáteszi: elsősorban a többségi románokra hárul a feladat, hogy aktívabban részt vegyenek az interetnikus kapcsolatok valóban normalizálódjanak, függetlenül a bármely oldalról érkező provokációktól.

Nyitókép: MTI/Cseke Csilla

Kapcsolódó cikkek

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemox
2022. július 10. 01:27
Most csak azt kéne elérni valahogy amit néhány románnal beszélgetésben el lehet, hogy kimondják, hogy erdély azért romániáé, mert románok szeretnének lenni az erdélyiek, és akár teljes autonómiáról szóló népszavazás is lehetne emiatt. A románok nagyon meglepődnének, de az ENSZ szerint ugyebár minden népcsoportnak joga van eldönteni a saját sorsát.
Spiltyu
2022. július 06. 13:49
egy román történész ezt írja, száz másik meg ennek az ellenkezőjét
Tikkadt Szöcske
2022. július 06. 10:50
A legszörnyűbb az egészben az EU hozzáállása nemzeti kisebbségekhez. Vagy inkább szánalmasan borzalmas . Románia az EU vezetők szemében " példaértékűen" oldotta meg ( tehát már meg van oldva!) a nemzeti kisebbség problémaját. Eklatáns példának Iohannis ( amúgy Johannis ) államfőt tekintik, aki ugye szász nemzetiségű létére lám hova jutott. Tehát az EU mindennemű emberszabású élőlénnyel, széndioxiddal,ózonlyukkal, műanyag fülpiszkálóval behatóan foglalkozik, kivéve a nemzeti kisebbségeket. Lassan kezd már világosodni: se önnálló nemzet, se nemzeti kisebbség nem kívánatos az EU ban. Ha egy nemzeti kisebbséggel nem foglalkozik az Anyaországa, akkor senki sem fog foglalkozni vele. A jelenlegi magyar ellenzék hozzáállása a határon túliakhoz enyhén szóval is megdöbbentő. Azt hallgatni lépten -nyomon egyes félanalfabéta Anyaországitól, hogy aprópénzért ( szándékosan nem írtam üveggyöngyöt ) megvették a külhoni magyarok szavazatát legalább annyira megalázó mint az EU semmilyen ( vagy inkább negatív )hozzáállasa ehhez az ügyhöz.
Parm
2022. július 06. 09:15
Nem uralták politikailag- Erdély magyar/székely 1000+ éve. 100 éve sajnos Románihoz csatolták idegen politikusok akarátából, ennek minden hátrányával. Azóta is az előző 1000 év eredményeiből élnek ott a románok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik