Az ukránok kivonultak Herszonból, hogy elmeneküljenek az orosz lövedékek elől, alig néhány héttel azután, hogy megünnepelték a dél-ukrajnai város Ukrajna általi visszafoglalását. Az Associated Press arról számolt be, hogy szombaton Herszon külvárosában teherautók, kisteherautók és személygépkocsik sora – néhány utánfutót vontatva vagy háziállatokat és egyéb holmikat szállító – egy kilométeres vagy annál nagyobb vonalban sorakozott az úton.

Water shortage in Kherson
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Az orosz erők többnapos intenzív ágyúzása keserédes kivándorlást idézett elő: sok civil örült, hogy városát visszaszerezték, de sajnálták, hogy nem maradhatnak -– írja a The Guardian az AP hírügynökség alapján.

Szomorú, hogy elhagyjuk otthonunkat. Most szabadok vagyunk, de el kell mennünk, mert ágyúzás folyik, és halottak is vannak a lakosság között 

– mondta Jevhen Jankov, aki egy furgon első üléséről beszélt az AP tudósítójával. 

Szvitlana Romanivna, a hátsó ülésről az ablakon kidugva fejét hozzátette:

Igazi poklot éltünk át. A környékünk égett, rémálom volt. Minden lángokban állt.

Emilie Fourrey, az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezet ukrajnai segélyszervezetének sürgősségi projektkoordinátora elmondta, hogy csütörtökön megkezdődött a herszoni pszichiátriai kórház 400 betegének evakuálása, amely egy elektromos üzem és a frontvonal közelében található.

Oroszország a harctéri kudarcok után felgyorsította a kritikus infrastruktúra elleni támadásokat. Egy prominens orosz nacionalista szombaton azt mondta, hogy az orosz hadseregnek nincs elég orvosa – ami egy ritka, nyilvános beismerése a hadseregen belüli problémáknak.